Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KORJAUS: Kuningatar Margareeta on hallinnut Tanskaa puoli vuosisataa

Tanskan kuningatar Margareeta II viettää alkavalla viikolla valtaistuimelle nousunsa 50-vuotisjuhlaa. 81-vuotiaana hän on nykyään yksi maailman pisimpään hallinneista monarkeista.

Suositun kuningattaren merkkipäivää vietetään koronapandemian takia hillitymmin kuin aiemmin, ja monia ennakkoon suunniteltuja tapahtumia on lykätty.

Vuosikymmen sitten lähes 10 000 ihmistä kerääntyi Amalienborgin linnan pihalle tervehtimään tuolloin 71-vuotiasta kuningatarta tämän valtakauden 40-vuotisjuhlallisuuksissa. Tuolloin juhlallisuudet jatkuivat gaalaillallisilla, jossa paikalla olivat muun muassa Ruotsin ja Norjan hallitsijaparit sekä Islannin ja Suomen presidentit.

Maan pitkäaikainen kuningatar

Margareeta syntyi vuonna 1940 viikko sen jälkeen, kun natsi-Saksa oli miehittänyt Tanskan. Margareetan äidin prinsessa Ingridin nähtiin työntävän vastasyntynyttä tytärtään lastenvaunuissa pääkaupungissa, ja tämä tulkittiin protestiksi miehittäjiä vastaan.

Margareeta ei ollut syntyessään kruununperijä, vaan hänen setänsä otaksuttiin nousevan seuraavaksi valtaistuimelle. Vallan periytyminen naiselle sallittiin kuitenkin vuonna 1953.

Margareeta nousi Euroopan vanhimman monarkian valtaistuimelle 14. tammikuuta 1972 isänsä kuningas Fredrik IX:n kuoltua. Tanskan historiassa on ollut kuningatar aiemminkin, nimittäin myös Margareeta 1300-luvun lopulta. Häntä ei muodollisesti kruunattu hallitsevaksi kuningattareksi, mutta tosiasiallisesti hän oli maansa hallitsija verraten pitkään.

Ollessaan kruununprinsessa Margareeta avioitui ranskalaissyntyisen prinssi Henrikin kanssa vuonna 1967. Pariskunta sai kaksi poikaa, kruununprinssi Fredrikin ja prinssi Joachimin.

Ei aikomuksia luopua kruunusta?

Margareetan jälkeen valtaistuimelle on nousemassa kruununprinssi Fredrik. Kuningattaren nuorempi poika prinssi Joachim on Tanskan kruunun perimysjärjestyksessä kuudentena Fredrikin ja hänen lapsiensa jälkeen.

Kruununprinssi on jo 53-vuotias. Aika näyttää, kuinka kauan hänen on vielä odotettava hallitsijavuoroaan. Kuningatar Margareeta on vakuuttanut pitävänsä kiinni perinteestä, jonka mukaan hallitsija perii asemansa eliniäkseen.

Kuningattaren puoliso, prinssi Henrik jäi eläkkeelle vuoden 2016 alusta ja kuoli vuonna 2018. Prinssi Henrik oli kuollessaan 83-vuotias.

Henrikin kerrottiin olleen avioliiton alusta asti tyytymätön pitkäaikaiseen titteliinsä prinssipuoliso. Viimeiset vuotensa hän sai käyttää virallista titteliä prinssi.

Kuningatarta ja prinssi Henrikiä ei tulla hautaamaan vierekkäin, sillä prinssi Henrik ei hovin mukaan halunnut tulla haudatuksi Roskilden tuomiokirkkoon. Sen sijaan prinssin tuhkat levitettiin hänen toiveidensa mukaisesti mereen sekä Fredensborgin linnan puutarhaan.

Monarkki ja taiteilija

Pitkän hallitsijauransa lisäksi kuningatar Margareeta on tunnettu taiteellisista lahjoistaan. Hän on maalannut tauluja, puvustanut näytelmiä ja kuvittanut satukirjoja. Margareeta on lisäksi useita kieliä hallitseva kääntäjä.

Harmaantuneella kuningattarella on myös tanskalaisia ihastuttava pahe, tupakoiminen.

– Polttaa kuin kuningatar, tanskalaiset luonnehtivatkin ketjupolttajia.

---

Juttua sunnuntailta 9.1. korjattu maanantaina 10.1. klo 12.38: Kuningatar Margareeta ei varsinaisesti ole Tanskan ensimmäinen kuningatar, sillä historiassa on yksi aiempi kuningatar (Margareeta hänkin), jota ei virallisesti kruunattu, mutta joka tosiasiallisesti hallitsi maataan.