Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkoministeri Haavisto: Suomi seuraa huolestuneena Kazakstanin tilannetta – suurlähetystön mukaan viranomaiset saattavat tarkastaa henkilöllisyyspapereita

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomi seuraa huolestuneena tilannetta Kazakstanissa ja kehottaa kaikkia osapuolia pidättäytymään väkivallasta.

Haaviston mukaan ihmisoikeuksia ja median vapautta on kunnioitettava. Neuvottelut ovat ainoa tie ulos tilanteesta, hän lisää.

Haavisto kommentoi asiaa englanniksi ulkoministeriön Twitter-tilillä julkaistussa tviitissä .

Suomen suurlähetystö Kazakstanissa on puolestaan ohjeistanut Facebookissa suomalaisia seuraamaan paikallisia viranomaisten ohjeita ja ottamaan hätätapauksessa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen.

– Maassa olevia kehotetaan varovaisuuteen ja välttämään väkijoukkoja, torstaisessa Facebook-päivityksessä kirjoitetaan.

Kazakstanin viranomaiset saattavat suurlähetystön mukaan maahan julistetun hätätilan aikana tarkastaa henkilöllisyyspapereita. Lähetystö myös kehottaa ihmisiä varaamaan käteistä.

– Maksupäätteet eivät toimi tällä hetkellä monessa paikassa internetyhteyksien ollessa alhaalla useissa kaupungeissa. Myöskään kaikki pankkiautomaatit eivät toimi, ja käteisnoston määrää on rajoitettu, lähetystö kertoo.

Lähetystö kertoi keskiviikkona julkaistussa päivityksessään, että mielenosoituksista johtuva hätätila Kazakstanissa oli laajentunut pääkaupunki Nur-Sultaniin ja tietoliikenneyhteydet ovat olleet myös Nur-Sultanissa poikki.

Jo ennen tätä lähetystö oli kehottanut Kazakstanissa matkustavia suomalaisia varovaisuuteen.

– Länsi-Kazakstanissa on ollut viime päivinä protesteja kaasun hinnan nousun takia. Mielenosoitukset ovat laajentuneet myös muihin kaupunkeihin, suurlähetystö kirjoitti.

Ulkoministeriön matkustustiedote on joulukuun alkupäiviltä ja siinä kehotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta ja välttämään mielenosoituksia.

-----

Ulkoministeriön päivystys: +358 9 1605 5555, paivystys.um@formin.fi