Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL ehdottaa uusia toimia rajoilla omikronin torjumiseksi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ehdottaa sosiaali- ja terveysministeriölle erilaisia vaihtoehtoisia toimia Suomen rajoilla uuden koronavirusvariantin omikronin torjumiseksi.

THL:n mukaan kaikkien matkustajien testaaminen olisi mahdoton tehtävä maahantuloviranomaisille suurten matkustajamäärien vuoksi, mutta matkustajilta voitaisiin vaatia koronatestin tekemistä ennen maahantuloa.

Osa matkustajista voitaisiin myös ohjata testeihin heidän vierailemissaan kunnissa, kertoi THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava STT:lle tiistaina.

– Ennakkotestien vaatiminen kaikilta matkustajilta, myös rokotetuilta, olisi suositeltavinta, koska se ei kuormittaisi meidän terveydenhuoltoamme, sanoi Jalava.

Yksi vaihtoehto olisi jatkaa tartuntatautilain väliaikaisten pykälien mukaisesti ja ohjata koronaoireisia matkustajia testeihin.

Kovimpiin toimenpiteisiin lukeutui myös ehdotus laajamittaisesta lentoliikenteen keskeyttämisestä, mikä sekin olisi Jalavan mukaan käytännössä hankala toteuttaa. Tällä hetkellä Suomi rajoittaa lentoliikennettä Etelä-Afrikasta sekä muutamista muista eteläisen Afrikan maista.

Jalavan mukaan maiden lisääminen yksi kerrallaan matkustusrajoituslistalle ei enää riitä.

– Hyvin lyhyellä aikavälillä voi toki jatkaa maiden lisäämistä rajoitettujen listalle. Ongelmana on kuitenkin, että omikron näyttää leviävän hurjaa vauhtia monessakin maassa, Jalava sanoi.

Norjassa omikrontapaukset tuplaantuivat

Huoli omikronmuunnoksen leviämisestä on kasvanut viime päivinä. Omikronia on todettu eniten Tanskassa ja Britanniassa, mutta myös rajanaapurissa Norjassa omikrontapaukset ovat nousseet nopeasti.

Suomen kokoisessa Norjassa omikrontartuntojen määrä tuplaantui vain viikossa. Norja tiukensikin tällä viikolla rajanylityssääntöjään Lapin-rajallaan. Norja määrää karanteeniin riskialueilta tulleet matkustajat, jos näillä ei ole koronapassia.

Viime viikolla Norjassa rekisteröitiin 660 omikrontartunnan saanutta ihmistä, kun variantin saaneita oli edellisellä viikolla vajaat 300. Maanantaihin mennessä omikrontapauksia oli Norjassa yhteensä noin tuhat.

– Jos jotakin on muualla tapahtunut, niin miksi se ei tapahtuisi myös Suomessa. Yritämme seurata tilannetta ja ottaa opiksi siitä, mitä muuallakin on tapahtunut, sanoi THL:n erikoistutkija Simopekka Vänskä STT:lle tiistaina.

Suomellakin nyt kiire tehdä uusia ennusteita

Ennusteita tekevän Vänskän mukaan Suomessakin tuli nyt kiire tehdä omia mallinnuksiaan sen jälkeen, kun Norjassa ennustettiin omikronin vielä hurjempaa lisääntymistä.

Yhden ennusteen mukaan tulevina viikkoina Norjassa uusia tartuntoja voi tulla jopa 90 000–300 000 päivittäin.

Vänskän mukaan Norjan mallinnuksessa oli hänestä kyse pahimmasta mahdollisesta skenaariosta, eli tilanteesta, jossa aivan kaikki menisi pieleen.

– Jos kaikki tekijät muutetaan pessimistiseen suuntaan, niin voi tulla hyvin pessimistinen ulostulo, Vänskä sanoi.

Andersson: Koronatilanteen vaikeutuessa opetusryhmät suositellaan pidettäväksi erillään

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja THL päivittävät myös koulujen terveysturvallisuussuositukset ennen uuden lukukauden alkua.

Vaikeutuvassa koronaepidemiassa opetusryhmät suositellaan jatkossa pidettäväksi erillään, kertoi opetusministeri Li Andersson (vas.) tiistaina Twitterissä .

Ministerin mukaan alueelliset toimet ovat koronastrategian kärki.