Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Suomessa on raportoitu kahden viikon aikana lähes 19 000 koronatartuntaa, lähes 3 700 enemmän kuin edeltäneiden kahden viikon aikana

Suomessa on perjantain jälkeen raportoitu 4 306 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana on raportoitu lähes 19 000 koronatartuntaa, mikä on vajaat 3 700 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltäneiden kahden viikon aikana.

Suomessa on sairaalahoidossa 296 koronapotilasta, mikä on seitsemän enemmän kuin perjantaina. Heistä tehohoidossa on 52 potilasta, mikä on yksi vähemmän kuin perjantaina.

THL raportoi 36 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Koronaviruskuolemia on tähän mennessä raportoitu Suomessa kaikkiaan 1 442.

Hätäjarrumekanismin käyttöönotto harkinnassa

Koronatartuntojen määrä on kasvanut useiden viikkojen ajan ja koronaviruksen aiheuttama tauti on kuormittanut sairaanhoitoa. Suomen syyskuussa päivitetyssä koronastrategiassa painopistettä siirrettiin alueelliseen päätöksentekoon ja -rajoituksiin. Yllättävän ja erittäin vakavan epidemiatilanteen heikkenemisen varalle jätettiin kuitenkin mahdollisuus hätäjarrumekanismin käyttöönottoon. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) toimintasuunnitelman mukaan hätäjarrumekanismi tarkoittaisi sitä, että laaja-alaisista rajoitustoimenpiteistä voitaisiin päättää valtakunnallisesti.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi MTV:lle sunnuntaina, että hätäjarrun käyttöönoton edellytykset täyttyvät pääosin. STM:n toimintasuunnitelman mukaan hätäjarrumekanismin käyttöönotto olisi perusteltua lähinnä tilanteessa, jossa terveydenhuolto olisi selkeästi ylikuormittunut, muiden sairauksien hoito olisi vaarantumassa tai jos rokotusohjelma olisi kesken koronan riskiryhmien keskuudessa. Asiakirjan mukaan hätäjarrumekanismin käyttöönoton kynnys on huomattavan korkea.

Varhilan mukaan sote-ministeriryhmä pohtii hätäjarrun käyttöönottoa, jos sairaalahoidon kuormitus ja tartuntaluvut eivät käänny laskuun nykyisestä.

Pohjois-Pohjanmaalla yhä Suomen suurin ilmaantuvuus

Viruksen valtakunnallinen ilmaantuvuus on 340 todettua tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahdelta viime viikolta. Tätä edeltäviltä kahdelta viikolta ilmaantuvuusluku oli 274. Luvut ovat pyöristettyjä.

Alueellisesti tartuntoja on suhteessa eniten Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä, jossa ilmaantuvuusluku on kahdelta viime viikolta 714. Seuraavaksi eniten tartuntoja suhteessa asukaslukuun on Pirkanmaan (464) ja Helsingin ja Uudenmaan (420) sairaanhoitopiireissä.

Pienintä koronaviruksen ilmaantuvuus on puolestaan Keski-Pohjanmaalla (57) ja Pohjois-Karjalan (58) sairaanhoitopiirissä.

Rokottaminen edennyt lähinnä kolmansissa annoksissa

Annettujen koronarokotteiden määrä on kasvanut lähinnä kolmansissa annoksissa. Kolme koronarokotetta ottaneita on Suomessa noin 524 000 eli 10,7 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Kolmosannosten määrä on kasvanut eilisestä noin 12 400:lla.

Kaksi koronarokotetta ottaneita on Suomessa nyt noin 4,05 miljoonaa eli 82,8 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä. Toisia annoksia on otettu noin 700 lisää eilisen jälkeen.

Vähintään yhden rokotteen on ottanut noin 4,27 miljoonaa ihmistä eli 87,3 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Ensimmäisen rokoteannoksen ottaneiden määrä on kasvanut eilisestä vajaalla 400:lla.