Hongkongissa demokratia-aktivisti Jimmy Lai sai tuomion Tiananmenin muistotilaisuuden järjestämisestä

Hongkongissa demokratia-aktivisti Jimmy Lai ja kaksi muuta ihmistä ovat saaneet tuomiot luvattomasta kokoontumisesta Tiananmenin verilöylyn muistotilaisuudessa viime vuonna.

Kiina-kriitikkona tunnettua 74-vuotiasta Laita syytettiin muistotilaisuuden järjestämisestä viime vuonna, kun viranomaiset olivat estäneet kokoontumisen koronavirukseen vedoten. Lai on kiistänyt syyllisyytensä.

Yhteensä syytteitä on saanut yli 20 ihmistä. Lai ja kaksi muuta syytettyä olivat kuitenkin ainoat, jotka kiistivät syytteensä oikeudessa. Tämän vuoksi he olivat myös viimeiset, jotka saivat tuomiot.

Käytännössä viimeisimmällä tuomiolla ei juuri ole vaikutusta Lain tilanteeseen, sillä hän on ollut vangittuna viime vuodesta lähtien, kertoo muun muassa yleisradioyhtiö BBC . Häntä syytetään myös muun muassa turvallisuuslakien rikkomisesta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kuvaili tuomioiden olevan viimeisin hyökkäys ilmaisun- ja kokoontumisvapautta vastaan Hongkongissa. Järjestön mukaan viranomaiset ovat tehneet rauhanomaisesta, sosiaalisesta etäisyydestä huolehtineesta muistotilaisuudesta rikollisen.

Muistotilaisuutta oli järjestetty kolmen vuosikymmenen ajan, mutta viimeiset kaksi vuotta viranomaiset ovat kieltäneet kokoontumisen koronavirusepidemiaan ja turvallisuuteen vedoten.

Tuhannet opiskelijat kokoontuivat Taivaallisen rauhan aukiolle Pekingissä vaatimaan demokraattisia uudistuksia keväällä 1989. Armeija murskasi mielenilmaukset väkivalloin, jolloin satoja ihmisiä kuoli. Tarkkaa kuolleiden määrää ei tiedetä. Tiananmenin tapahtumat ovat Kiinassa edelleen vaiettu tabu. Aukiolle pääsyä kuten myös maan verkkoliikennettä valvotaan vuosipäivänä yleensä tiukasti.

Laki tukahdutti demokratialiikkeen

Kiina ajoi viime vuonna suurten mielenosoitusten jälkeen Hongkongiin läpi kansallisen turvallisuuden lain, joka pyrkii tukahduttamaan demokratialiikkeen toiminnan ja Kiinan kritisoinnin Hongkongissa. Lain nojalla voidaan määrätä ankaria rangaistuksia separatismiksi katsotusta toiminnasta.

Lai sai edellisen tuomionsa toukokuun lopulla kyseisen lain nojalla. Tuomio tuli tuolloin osallistumisesta protestiin, joka järjestettiin vuoden 2019 lokakuussa Kiinan tasavallan 70-vuotispäivänä. Sen myötä nyt jo vankilassa oleva Lai on saanut yhteensä 20 kuukautta vankeutta.

Lain omistama demokratiamielinen sanomalehti Apple Daily joutui kesäkuussa lopettamaan toimintansa, kun sen varat jäädytettiin. Apple Dailyn tapaus oli ensimmäinen, jossa mediasisältöihin puututtiin turvallisuuslain nojalla. Varojen jäädyttämiseen ei tarvita lain myötä tuomioistuimen päätöstä tai rikostuomiota. Lehti oli Kiinan hallintoon kriittisimmin suhtautuva media Hongkongissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka