Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tautiin liittyviä kuolemia yhteensä 1 395, viimeisen kahden viikon aikana menehtyneitä on kirjattu 93 – suora lähetys THL:n ja STM:n tiedotustilaisuuteen käynnissä

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitävät torstaina kello 10 alkaen koronatilannekatsauksen, jossa käsitellään rokotustilannetta sekä koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti. Lisäksi kuullaan katsaus säädösvalmistelusta.

Tilannekatsauksessa ovat mukana johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä sekä johtaja Mika Salminen THL:stä. Lisäksi kysymyksiin vastaamassa on johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä.

Juuri ennen tiedotustilaisuutta STM tiedotti, että viime viikolla Suomessa todettiin noin 9 400 uutta koronatapausta, ja tehohoidon kuormitus lokakuun loppuun nähden on kaksinkertaistunut.

Kahden viimeksi kuluneen viikon aikana (22.11.–5.12.) uusia koronatartuntoja ilmaantui Suomessa 315 sataatuhatta asukasta kohden, kun edellisten kahden viikon aikana (8.–21.11.) ilmaantuvuus oli 242 sataatuhatta asukasta kohden. 

Tautiin liittyviä kuolemia oli 8.12.2021 mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 1 395. Viimeisen kahden viikon aikana (24.11.-8.12.) menehtyneitä on kirjattu 93, joista 81 prosenttia on ollut yli 70-vuotiaita.

Johtaja Mika Lappalainen THL:stä kertoi tiedotustilaisuudessa, että koko maailman väestöstä on 44,5 prosenttia on saanut täyden perusrokotussarjan, mutta vaihtelut eri puolella maailmaa ovat merkittävät. Koronan ilmaantuvuus on korkea kaikkialla. Itäisessä keski-Euroopassa on laskua tapausmäärissä, mutta lännessä monessa maassa ollaan kasvuvauhdissa.

EU:n alueella 18 vuotta täyttäneistä 82,8 prosenttia on saanut täyden rokotussarjan. Suomessa luku on 84,7.

Omikronia on havaittu jo yli 50 maassa. Suomessa tapauksia on havaittu yhdeksän ja useita tapauksia selvitetään. Lappalaisen mukaan alustavat tutkimukset kertovat, että rokotteiden vasta-aineet neutraloivat viruksen huonommin kuin ne neutraloivat tautia aiemmin. Toistaiseksi omikron ei ole ollut yhtä ärhäkkä kuin delta.