Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ladattavien autojen osuus ensirekisteröinneistä nousi 37 prosenttiin – täyssähköautojen autoveron poisto on lisännyt myyntiä

Ladattavien autojen osuus ensirekisteröinneistä nousi marraskuussa 37 prosenttiin, kertoo Autoalan Tiedotuskeskus. Täyssähköautojen osuus oli 14 prosenttia ja ladattavien hybrideiden 23 prosenttia.

Autoalan mukaan lokakuun alussa takautuvasti voimaan astunut täyssähköautojen autoveron poisto on lisännyt selvästi täyssähköautojen kysyntää. Myyntiä ovat kasvattaneet myös mallivalikoiman laajentuminen sekä ladattavien työsuhdeautojen kannusteet.

Autoala ennustaa, että täyssähköautojen osuus henkilöautojen ensirekisteröinneistä kasvaa ensi vuonna 16,5 prosenttiin.

– Vähäpäästöisten työsuhdeautojen kannusteet ovat tärkeä toimenpide ladattavien autojen kysynnän lisäämisessä. Lähes neljännes ensirekisteröidyistä autoista on viime vuosina ollut työsuhdeautoja, kertoo Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa tiedotteessa.

Hänen mukaansa työsuhdeautojen kautta autokantaan saadaan vähän käytettyjä ladattavia autoja, joista on vaihtoautomarkkinoilla kasvavaa kysyntää.

Raskaan kaluston sähköistyminen on kuitenkin vasta alkumetreillään. Autoala odottaa, että ensi vuonna myös paketti- ja kuorma-autojen sähköistyminen nopeutuu.

Uusien autojen kysyntä kasvussa

Uusia henkilöautoja on marraskuun loppuun mennessä rekisteröity tänä vuonna vajaat 92 000, mikä on runsaat neljä prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Sen sijaan marraskuussa ensirekisteröinnit jäivät lähes kymmenen prosenttia vuoden takaista pienemmäksi. Syynä ovat komponenttipula ja koronan aiheuttamat tuotannon pullonkaulat.

Autoalan mukaan uusien autojen kysyntä on kuitenkin kasvussa, mutta se näkyy ensirekisteröinneissä vasta ensi vuonna pitkien toimitusaikojen vuoksi.