Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Afrikan presidentti tuomitsee omikronin vuoksi asetetut matkustuskiellot – Ramaphosan mukaan aluetta syrjitään epäoikeudenmukaisesti

Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa on tuominnut koronan omikronmuunnoksen vuoksi asetetut matkustuskiellot, kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja Britannian yleisradioyhtiö BBC .

Lukuisat maat ovat asettaneet viime päivinä matkustusrajoituksia Etelä-Afrikalle ja muille eteläisen Afrikan maille. Matkustuskieltoja ovat asettaneet muun muassa EU, Britannia ja Yhdysvallat.

Ramaphosan mukaan matkustuskielloille ei ole tieteellistä pohjaa, ja hänen mielestään eteläinen Afrikka on joutunut epäoikeudenmukaisesti syrjityksi.

Ramaphosa myös väitti, etteivät kiellot olisi tehokkaita muunnoksen leviämisen estämisessä. Hänen mukaansa matkailun kieltäminen tekee vain lisää vahinkoa matkustuskieltoon asetettujen maiden taloudelle ja haittaa niiden koronatoimia sekä elpymistä.

Presidentti kehottikin matkustuskieltoja asettaneita maita perumaan kiellot välittömästi.

Ramaphosa: Rajoitukset ovat perusteettomia

Ramaphosa myös ripitti G20-maita, jotka ovat hänen mukaansa hylänneet viime kuussa Roomassa antamansa sitoumukset. Maat olivat tuolloin kertoneet tukevansa kehittyvien maiden matkailusektorin elpymistä.

Presidentin mukaan rikkaiden maiden tulisi matkustuskieltojen sijaan tukea kehittyvien maiden pyrkimyksiä saada käsiinsä ja valmistaa tarpeeksi rokotteita asukkailleen.

– Nämä rajoitukset ovat perusteettomia, Ramaphosa sanoi.

Hän kehotti rikkaita maita lopettamaan rokotteisiin liittyvän epätasa-arvon ruokkimisen.

Vain hieman yli 35 prosenttia Etelä-Afrikan aikuisväestöstä on täysin rokotettuja ja rokotuksiin epäilevästi suhtautuvia on laajasti. Etelä-Afrikka on tiettävästi pahiten koronasta kärsinyt Afrikan mantereen maa.

Etelä-Afrikan terveysviranomaisten mukaan omikronmuunos todennäköisesti vauhdittaa maan tartuntalukemien kasvua.

– Uskon, että viikon loppuun mennessä täällä raportoidaan yli 10 000 päivittäistä tartuntaa, sanoi epidemiologi Salim Abdool Karim terveysministeriön lehdistötilaisuudessa.

WHO varoittanut rokotusvajeen lisäävän muunnosten riskiä

Myös Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut maailman maita, ettei matkustuskieltoihin tartuttaisi liian hätäisesti. Sen sijaan WHO on kehottanut maita etsimään riskeihin ja tieteeseen pohjautuvan lähestymistavan.

– Kun omikronia on nyt havaittu useilla maailman alueilla, Afrikkaan kohdistuvien matkustuskieltojen asettaminen hyökkää maailmanlaajuista solidaarisuutta vastaan, WHO:n Afrikan alueen johtaja Matshidiso Moeti sanoi tiedotteessa.

Omikron havaittiin alkujaan Etelä-Afrikassa. WHO on määritellyt omikronin huolestuttavaksi muunnokseksi.

WHO on varoittanut, että Afrikan alhainen rokotuskattavuus voi johtaa siihen, että mantereesta tulee rokotuksille vastustuskykyisten virusmuunnosten lisääntymisalue. Järjestö on varoittanut, että rokotusvaje lisää uusien ja tappavien muunnosten riskiä.

WHO varoittaa, että omikronmuunnos voi olla kansainvälisesti "erittäin suuri" riski. WHO painottaa, että omikronin suhteen on edelleen paljon epätietoisuutta siitä, kuinka helposti tarttuva tai vaarallinen se on.

Järjestön mukaan seuraukset voivat olla vakavat, jos omikron aiheuttaa uuden tartunta-aallon. WHO kertoo, että suoraan omikronmuunnokseen liittyviä kuolemantapauksia ei kuitenkaan vielä ole raportoitu.

Malawin presidentti syyttää länttä afrofobiasta

Sunnuntaina Malawin presidentti Lazarus Chakwera syytti länsimaita afrofobiasta, koska ne olivat lähteneet sulkemaan rajojaan.

Etelä-Afrikan lisäksi omikronia on löytynyt Afrikassa myös ainakin Botswanasta. Maan terveysministeri Edwin Dikoloti kertoi sunnuntaina, että maassa on havaittu 19 omikrontartuntaa.

Valtaosa tiedossa olevista tartunnoista on Dikolotin mukaan tullut ulkomailta ja tartunnan saaneista moni oli osallistunut samaan tilaisuuteen.

Perjantaina Botswana kertoi, että omikronia oli havaittu neljällä ulkomaan kansalaisella, jotka olivat tulleet maahan aiemmin tässä kuussa diplomaattitehtävän myötä. Botswana ei ole suostunut kertomaan neljän tartunnan saaneen diplomaatin alkuperää, sillä tämän on pelätty johtavan viruksen geopolitisointiin.

Dikoloti kertoi olevansa huolissaan siitä, kuinka muunnoksen havainnutta maata on nähtävästi yritetty leimata. Ministeri viittasi mediatietoihin, joissa virusta oli kutsuttu Botswanan muunnokseksi.

Useat maat tiukentavat taas rajatoimiaan

Japani tiukentaa rajatoimiaan jälleen ja estää koronaviruksen omikronmuunnoksen vuoksi maahantulon kaikilta uusilta ulkomaalaisilta matkaajilta.

Asiasta kertoi maanantaina maan pääministeri Fumio Kishida vain viikkoja sen jälkeen, kun maa ehti hiukan höllätä tiukkoja rajatoimiaan.

Uusien tulijoiden pääsy maahan estetään tiistaista lähtien.

Japanin rajat ovat olleet lähes täysin kiinni ulkomailta tuleville valtaosan pandemia-ajasta. Yhdessä vaiheessa Japaniin ei päästetty edes maassa asuvia ulkomaalaisia.

Myös Filippiinit ilmoitti keskeyttävänsä väliaikaisesti suunnitelmat täysin rokotettujen turistien maahantulon sallimisesta estääkseen muunnoksen leviämisen maassa, jossa suurin osa väestöstä on rokottamatonta. Filippiineillä oli toivottu kolhiintuneen talouden elvyttämistä sallimalla rokotettujen turistien maahanpääsy keskiviikosta alkaen.

Suunnitelmat rajojen avaamisesta keskeytetään myös Australiassa omikronmuunnoksen pelossa. Tarkoituksena oli, että joulukuun alusta alkaen työntekijät ja opiskelijat olisivat taas päässeet maahan.

Kanada ilmoitti ensimmäisistä omikrontapauksistaan

Kanadassa on havaittu maan ensimmäiset omikrontapaukset. Uutta koronavirusmuunnosta on havaittu kahdella vastikään Nigeriassa matkustaneella henkilöllä. Viranomaisten mukaan tartunnan saaneet ovat eristyksessä.

Ontarion provinssin paikallishallinto on vahvistanut, että omikrontartunnat on havaittu maan pääkaupungissa Ottawassa.

Kanada oli perjantaina estänyt matkustamisen seitsemästä Afrikan maasta omikronin leviämisen vuoksi. Nigeriasta matkustamista ei kuitenkaan ollut kielletty.

Omikron on levinnyt myös ympäri Eurooppaa. Lähimpänä Suomea tartuntatapauksia on todettu Tanskassa. Lisäksi tapauksia on havaittu ainakin Hollannissa, Britanniassa, Saksassa, Italiassa ja Tshekissä.

Uutena Euroopan maana Portugali ilmoitti ensimmäisistä todennäköisistä omikrontapauksista. Belensesin jalkapallojoukkueen jäsenillä on todettu 13 koronavirustartuntaa, joiden maan terveysviranomaiset uskovat olevan omikronmuunnosta. Tulokset täytyy vielä varmistaa.

Terveysviranomaisten mukaan yksi joukkueen jäsenistä oli vastikään matkustanut Etelä-Afrikkaan.

Ruanda keskeyttää lentoja ja tiukentaa karanteenimääräyksiä

Keskiafrikkalainen Ruanda liittyy niiden maiden joukkoon, jotka ovat asettaneet matkustuskieltoja koronaviruksen omikronmuunnoksen takia.

Ruanda keskeyttää suorat lennot toistaiseksi niihin yhdeksään Afrikan maahan, joissa omikronia on raportoitu. Näistä maista viimeisen viikon aikana saapuneet matkustajat asetetaan omakustanteiseen hotellikaranteeniin seitsemän päivän ajaksi.

Lentojen perumisen lisäksi kaikki maahan saapuvat matkustajat määrätään tästä eteenpäin 24 tunnin pituiseen karanteeniin lähtömaasta riippumatta.

Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut, että omikron on "erittäin suuri" globaali riski.

Myös Suomi asetti matkustuskieltoja

Myös Suomi päätti kieltää ulkomaalaisten matkailijoiden maahantulon ulkorajoillaan tietyistä eteläisen Afrikan maista sunnuntai-iltapäivästä alkaen.

Suomen kansalainen tai Suomessa vakinaisesti asuva ulkomaalainen saa aina palata Suomeen, mutta heidät määrätään testeihin ja karanteeniin.

Rajoitus koskee matkailijoita, jotka ovat oleskelleet viimeisen 14 vuorokauden aikana Botswanassa, Eswatinissa, Etelä-Afrikassa, Lesothossa, Mosambikissa, Namibiassa tai Zimbabwessa.