Magdalena Anderssonia esitetään uudelleen Ruotsin pääministeriksi, äänestys maanantaina

Ruotsissa valtiopäivien puhemies Andreas Norlén kertoo ehdottavansa sosiaalidemokraattien Magdalena Anderssonia uudelleen pääministeriksi. Uusi pääministeriäänestys on määrä järjestää maanantaina.

Norlén kertoi tiedotustilaisuudessa keskustelleensa puoluejohtajien kanssa, ja kukaan heistä ei ole muuttanut kantaansa Anderssonin valintaan.

Andersson valittiin pääministeriksi eilen pienimmällä mahdollisella marginaalilla. Hän erosi tehtävästä vain seitsemän ja puoli tuntia myöhemmin hallituskumppani ympäristöpuolueen lähdettyä hallituksesta.

– Käytännön mukaan koalitiohallituksen tulee erota, kun yksikin puolue lähtee, Andersson sanoi.

Ympäristöpuolue jätti hallituksen, sillä se ei sulattanut oikeisto-opposition budjettiesitystä, joka voitti valtiopäivien äänestyksessä hallituksen budjetin.

Andersson sanoi eilen tähtäävänsä nyt yksipuoluehallitukseen.

Ympäristöpuolue, keskusta ja vasemmisto ovat ilmoittaneet äänestävänsä uudessa pääministeriäänestyksessä tyhjää, mikä mahdollistaa Anderssonin läpimenon.

Norlén: Voi vahingoittaa luottamusta valtiopäiviin

Puhemies esitti tiedotustilaisuudessa syvät pahoittelunsa eilisen tapahtumista.

– Uskon, että tämä näyttää ruotsalaisille käsittämättömältä. Tämäntyyppinen tapahtumakulku saattaa vahingoittaa luottamusta valtiopäiviin instituutiona, Norlén sanoi.

Norlén sanoi myös toivovansa, että hän olisi tiennyt etukäteen, että oppositiobudjetin voitto voi tarkoittaa ympäristöpuolueen lähtöä hallituksesta.

– Silloin en luonnollisesti olisi asettanut Magdalena Anderssonia ehdokkaaksi maanantaina. Olisin odottanut, että budjettiäänestys on ohi.

Norlén ei kysynyt ympäristöpuolueelta budjetin hyväksymisestä ennakkoon, eikä puolue tuonut asiaa esiin.

– Mielestäni heidän olisi pitänyt kertoa siitä minulle, hän sanoi.

Puhemiehen käsityksen mukaan Andersson oli yhtä lailla yllättynyt ympäristöpuolueen lähtöpäätöksestä.

Ympäristöpuolueen Stenevi yllättyi kritiikistä

Ympäristöpuolueen Märta Stenevi sanoi hieman yllättyneensä puhemiehen kritiikistä. Norlén ei ole aiemmin kritisoinut yksittäisiä puolueita tiedotustilaisuuksissaan.

Päätös lähteä hallituksesta tehtiin Stenevin mukaan myöhäisessä vaiheessa.

Opposition budjettiesityksen voiton ratkaisi se, että hallituksen budjetti ei saanut tukea keskustalta, joka kuitenkin äänesti Anderssonin valinnan puolesta. Opposition budjetin laativat maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit ja ruotsidemokraatit.

– Meillä on takanamme yksimielinen puolue siitä, että emme voi istua hallituksessa, jonka on pakko toteuttaa ruotsidemokraattien neuvottelemaa budjettia, Stenevi sanoi eilen.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka