Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi ei aloita esitutkintaa asukkaan kohtelusta hämeenlinnalaisessa asumisyksikössä – mahdollinen rikos on ehtinyt vanheta

Hämeenlinnalaisen asumisyksikön Onnikoti Omenapuun asukkaan epäillystä kaltoinkohtelusta ei aloiteta esitutkintaa. Hämeen poliisilaitos on tehnyt asiasta esiselvityksen, jonka perusteella esitutkinnan edellytykset eivät ole täyttyneet. Syynä on mahdollisen rikoksen vanhentuminen.

Tapauksen keskiössä on ollut Mehiläisen omistamassa asumisyksikössä otettu kuva, jossa kehitysvammainen alaikäinen asukas on sidottuna tuoliin. Muun muassa Yle uutisoi tapauksesta laajasti viime viikolla.

Hämeen poliisin tietojen mukaan kyseinen kuva on vähintään viisi vuotta vanha. Mahdollinen kuvaan liittyvä rikos voisi poliisin mukaan olla pahoinpitely, josta ankarin rangaistus on Suomessa kaksi vuotta vankeutta. Syyteoikeus tällaisesta rikoksesta vanhenee viidessä vuodessa, kertoo poliisi.

Esitutkintaa voidaan harkita uudelleen

Poliisi kertoo saaneensa tiedot kuvan iästä tuoliin sidotun alaikäisen asukkaan edustajilta. Poliisin mukaan vaikeasti autistisella asukkaalla eli asianomistajalla ei ole mitään vaatimuksia tapaukseen liittyen.

Asianomistaja ja hänen edustajansa eivät myöskään poliisin mukaan halua käsitellä tapausta rikosprosessissa tai julkisuudessa.

Hämeen poliisi sanoo voivansa harkita esitutkinnan edellytyksiä uudelleen, jos tapauksesta tulee ilmi uusia olennaisia tietoja. Poliisi toteaa, että asumisyksikön valvonnasta vastaavien viranomaisten tulee ilmoittaa poliisille havainnoistaan, jotka vaativat esitutkintakynnyksen arviointia. Tällaista ilmoitusta ei poliisin mukaan ole toistaiseksi tullut.

Palveluntuottajien valvonnasta vastaavat sekä aluehallintovirastot että sote-alan lupa- ja valvontavirasto Valvira.