Korona-aika on vähentänyt antibioottien kulutusta, kertoo THL

Korona-aikana sosiaalisten kontaktien välttäminen ja matkustusrajoitukset ovat vähentäneet hengitystie- sekä suolistoinfektioiden määrää. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

STT

Koronapandemia on vähentänyt antibioottien kulutusta Suomessa ja useassa muussa Euroopan maassa. Muutoksesta kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Viime vuonna bakteerilääkkeiden kokonaiskulutus laski Suomessa yli 19 prosenttia ja muissa EU- ja ETA-maissa vajaat 17 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.

– Sairaaloiden antibioottien kulutuksen vähenemiseen ovat vaikuttaneet muun muassa ei-kiireellisten leikkausten peruuntumiset sekä pitkäaikaisesti sairaiden potilaiden sairaalahoitojaksojen väheneminen, sanoo THL:n tutkija Katja Koukkari tiedotteessa.

Avoterveydenhuollossa antibioottien kulutuksen laskua puolestaan selittävät sosiaalisten kontaktien välttäminen, käsihygienian edistäminen, yskimisetiketti ja matkustusrajoitukset. Ne ovat THL:n mukaan vähentäneet kaikkien hengitystieinfektioiden sekä suolistoinfektioiden määrää.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka