Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanada lähettää puolustusvoimat avuksi tulvien ja mutavyöryjen runnomaan provinssiin

Kanada lähettää puolustusvoimat avuksi tulvien ja mutavyöryjen runnomaan Brittiläiseen Kolumbiaan. Armeijan on määrä auttaa muun muassa evakuoinnissa.

– Voin vahvistaa, että satoja puolustusvoimien jäseniä on parhaillaan suuntaamassa Brittiläiseen Kolumbiaan auttamaan kaikessa tarvikkeista evakuointiin, mitä vain tarvitaan, sanoi pääministeri Justin Trudeau keskiviikkona.

Viikonvaihteen ennätyksellisten sateiden aiheuttamissa mutavyöryissä on kuollut yksi ihminen, ja neljä on kateissa. Kuolonuhrien määrän odotetaan vielä nousevan.

Tuhansia ihmisiä on joutunut lähtemään kodeistaan.

Tyynenmeren rannikolla sijaitsevaan Brittiläiseen Kolumbiaan julistettiin keskiviikkona hätätila ja matkustuskielto. Provinssin pääministeri John Horgan kutsui sateita ja tulvia "katastrofaalisiksi".

– Odotamme, että tulevina päivinä vahvistuu lisää kuolonuhreja, Horgan sanoi keskiviikkona paikallista aikaa.

Liikenneyhteydet Vancouveriin poikki

Tulvat ja maanvyöryt ovat katkaisseet Vancouveriin johtavan junaliikenteen sekä tärkeimmät valtatiet. Mutavyöryjen vuoksi valtateille jäi jumiin arviolta 300 autoilijaa, jotka pelastettiin lentoteitse.

Vancouveriin tai sieltä pois autolla matkaavien on tällä hetkellä ajettava ensin etelään Yhdysvaltojen puolelle ja sieltä takaisin Kanadaan.

Toimitusvaikeudet ovat paikoin saaneet ihmiset paniikkiostoksille. Horgan pyysikin ihmisiä välttämään tavaran hamstraamista.

Toimitusreitit pyritään Horganin mukaan saamaan kuntoon mahdollisimman nopeasti. Vancouverissa sijaitsee yksi maan vilkkaimmista tavaraliikenteen satamista.

Lillooetin lähellä noin 250 kilometriä Vancouverista koilliseen tapahtuneen mutavyöryn jäljiltä on tähän mennessä löydetty kuolleena yksi nainen. Saman mutavyöryn jäljiltä on kateissa neljä ihmistä.

Autoilija Kathie Rennie kertoi Kanadan yleisradioyhtiö CBC:lle nähneensä, kuinka "koko vuoren rinne romahti ja vei autot mukanaan". CBC:n v ideoilla näkyy osittain tuhoutuneita teitä.

Kesällä provinssia kurittivat ennätyshelteet

Sademäärät nousivat Vancouverissa ja sen lähialueilla viikonvaihteessa ennätyslukemiin.

Kanadan sääviranomaisen mukaan Vancouverissa ja sen lähialueella satoi sunnuntaina ja maanantaina jopa 250 millimetriä vettä. Normaalisti alueella sataa yhtä paljon kuukaudessa.

Kaatosateet hellittivät tiistai-iltapäivään mennessä paikallista aikaa. Myös joitain evakuointimääräyksiä on jo päästy perumaan.

Pahasti kärsineen Abbotsfordin kaupungin pormestari Henry Braun varoitti kuitenkin, että vielä ei olla kuivilla.

– Jos meillä on toinen vastaava säätapahtuma, jonka olemme juuri kokeneet, olemme pahassa liemessä.

Äärimmäiset sääolosuhteet ovat kurittaneet Brittiläistä Kolumbiaa aiemminkin tänä vuonna

Provinssissa rekisteröitiin kesällä ennätyksellisen korkeita lämpötiloja, joiden seurauksena kuoli yli 500 ihmistä. Maastopalot tuhosivat muun muassa kokonaisen Lyttonin kylän, jossa lämpöennätys rikkoutui useita kertoja.

– Nämä tapahtumat ovat ihmisten aiheuttaman ilmastonmuutoksen vuoksi yhä säännöllisempiä, provinssin pääministeri Horgan kommentoi keskiviikkona.