Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudenmaan kokoontumisrajoituksista luvassa päätös torstaina, rajoitusten vaihtoehtona koronapassi – rajoituksia valmistellaan Pohjois-Pohjanmaalle, lisäksi niitä harkitaan Päijät-Hämeeseen ja esitetään Pirkanmaalle

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee kokoontumisrajoituksia Uudenmaan alueelle. Päätös rajoituksista on tarkoitus antaa torstaina, ja se tulisi voimaan viikkoa myöhemmin eli marraskuun 25. päivänä.

Aluehallintoviraston mukaan rajoitusten laajuus ja sisältö täsmentyvät vielä päätöksenteon edetessä, mutta rajoitusten vaihtoehtona voidaan ottaa käyttöön koronapassi. Rajoituksia valmistellaan mahdollisesti koko Uudellemaalle.

Virasto perustelee rajoituksia sillä, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) sairaalahoidon kuormitus on kasvanut koronatilanteen vuoksi ja alueellinen koronakoordinaatioryhmä on esittänyt kokoontumisrajoituksia epidemian hillitsemiseksi. Heikentyneen koronatilanteen vuoksi myös terveydenhuollon kantokyky on tällä hetkellä uhattuna Husin sairaaloissa.

– Mahdollista on esimerkiksi rajoittaa yleisötilaisuuksien osallistujamäärää tiettyyn osuuteen tilan enimmäishenkilömäärästä. Tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin vaihtoehtona rajoituksille, aluehallintovirasto sanoo tiedotteessa.

Virastosta kerrotaan, että Etelä-Suomen aluehallintoviraston muun toimialueen osalta epidemiatilanne on vaikea erityisesti Päijät-Hämeessä. Myös sinne harkitaan kokoontumisrajoituksia alueellisen koronakoordinaatioryhmän esityksen perusteella. Mahdollisista rajoituksista tiedotetaan tarkemmin tilanteen edetessä.

Pohjois-Pohjanmaa luokitellaan leviämisalueeksi

Samoin Pohjois-Suomen aluehallintoviraston kerrotaan valmistelevan yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoituksia Pohjois-Pohjanmaalle. Päätöksestä on määrä tiedottaa kuluvan viikon aikana, ja se astuu voimaan aikaisintaan viikon kuluttua.

– Koronarokotukset etenevät Pohjois-Pohjanmaalla edelleen hitaasti ja rokotekattavuus on muuta maata alhaisemmalla tasolla. Tällä hetkellä yli 12-vuotiaista pohjoispohjalaisista 76,5 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta. Samaan aikaan koronapotilaiden määrä alueen sairaaloissa kasvaa, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessa.

Sairaanhoitopiiri kertoo, että Pohjois-Pohjanmaa luokitellaan koronaepidemian leviämisalueeksi alhaisen rokotekattavuuden ja terveydenhuollon kuormituksen vuoksi. Leviämisalueita koskevat rajoitukset ravintoloiden aukioloaikoihin ja paikkamääriin astuvat alueella voimaan valtioneuvoston päätöksen mukaisesti huomenna keskiviikkona.

– Rajoitukset koskevat vain sellaisia ravintoloita, jotka eivät ota käyttöön koronapassia. Ravintolat, jotka edellyttävät asiakkailtaan koronapassia, eli todistusta täydestä koronarokotesarjasta, sairastetusta koronataudista tai tuoreesta negatiivisesta koronatestistä, voivat toimia normaalisti korona-ajan tavanomaisia hygieniaohjeita noudattaen.

Rajoituksia ehdotetaan myös Pirkanmaalle

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan myös sen pandemiaohjausryhmä esittää aluehallintovirastolle, että alueella otettaisiin käyttöön kokoontumisrajoituksia sisätiloissa järjestettäviin korkean riskin yleisötilaisuuksiin. Sairaanhoitopiirin mukaan rajoitusesitys tarkoittaisi toteutuessaan, että korkean riskin tilaisuuksia ilman nimettyä istumispaikkaa voisi järjestää vain koronapassin avulla.

– Nyt alamme olla aika lähellä kuluneen kesän pandemiahuippua. Joudumme siksi valmistelemaan rajoituksia myös korkean riskin tilaisuuksiin, sanoo johtajaylilääkäri Juhani Sand Tampereen yliopistollisesta sairaalasta sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto antoi omat kokoontumisrajoituksensa jo maanantaina Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueelle. Siellä on tästä päivästä alkaen kielletty yli 50 henkilön yleisötilaisuudet sekä yleiset kokoukset sisätiloissa. Rajoitukset ovat voimassa kuukauden ajan, mutta yli 50 hengen tilaisuuksia pystyy kuitenkin järjestämään, jos käytössä on koronapassi.

Lisäksi Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueella astui eilen voimaan joulukuun 5. päivään saakka kestävä rajoitus. Sen mukaan sisätiloissa voi järjestää korkeintaan sadan henkilön tilaisuuksia, jos katsomotiloissa ei ole määriteltyjä istumapaikkoja kaikille osallistujille tai on kyse yleisötilaisuuksiin kuuluvista yhteislaulutilaisuuksista. Myös näissä tapauksissa tilaisuuksien järjestäjä voi ottaa koronapassin käyttöön vaihtoehtona koronarajoituksille.

Husin sairaaloissa tehohoidossa olevien määrä kasvaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) tehohoitopaikoilla on tällä hetkellä 14 koronapotilasta, kerrotaan Husin viestinnästä. Kaikkiaan sairaalahoidossa on 53 koronatautia sairastavaa. Luvut eivät kuitenkaan kata kuntien omia sairaaloita.

Aiemmin on kerrottu, että teho-osastolla olevien määrän ylittäessä 15:n tai sairaalassa olevien määrän ylittäessä 50:n toimintoja joudutaan järjestelemään uudelleen.

Husin viestintäpäällikkö Niina Kauppinen kertoo sähköpostitse STT:lle, että tehohoidossa olevien määrä on noussut vähitellen vajaan viikon aikana.

Husin tilastojen mukaan viime viikolla sairaalahoitoon otetuista koronaviruspotilaista 65 prosenttia oli rokottamattomia. Lähes kolmasosa oli ottanut kaksi rokoteannosta ja 2,5 prosenttia yhden annoksen.

Viime viikolla uusia koronaviruspotilaita otettiin Husin alueella hoitoon yhteensä 40.

THL: Suurin ilmaantuvuus Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla

Suomessa on raportoitu 937 uutta koronavirustartuntaa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiistaina.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä lähes 10 900 tartuntaa, mikä on yli 3 100 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Suomessa on raportoitu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Koronakuolemia on kirjattu nyt kaikkiaan 1 233.

Koronan ilmaantuvuus koko maassa on nyt 196 tapausta sataatuhatta asukasta kohden kahden viime viikon aikana. Edeltävällä kahdella viikolla vastaava luku oli 139.

Suurimmat ilmaantuvuusluvut ovat THL:n mukaan Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueilla. Keski-Pohjanmaan ilmaantuvuusluku on lähes 314 ja Pohjois-Pohjanmaan 299. Kolmanneksi suurin ilmaantuvuus on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus), jossa se on 264. Ilmaantuvuusluvut ovat pyöristettyjä.

Ensimmäisiä ja toisia koronarokoteannoksia on annettu eilisen jälkeen joitain satoja. Ensimmäisen annoksen osalta rokotuskattavuus on yhä liki 81 prosenttia ja toisen osalta päälle 86 prosenttia.