Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiistellyn Nord Stream 2 -kaasuputken lupamenettely keskeytettiin Saksassa

Saksan energiamarkkinoita säätelevä virasto kertoo keskeyttäneensä kiistellyn Nord Stream 2 -kaasuputken hyväksymisprosessin väliaikaisesti. Viraston mukaan hyväksymisprosessia jatketaan, kun putkea operoiva yhtiö perustaa Saksan lakien mukaisen tytäryhtiön ja siirtää putken toiminnan sille.

Kaasuputkiprojektin emoyhtiö Nord Stream AG on rekisteröity Sveitsiin. Yhtiö aikoo Saksan energiaviranomaisen mukaan perustaa Saksaan tytäryhtiön, joka operoi kaasuputkea Saksan alueella.

Putken on määrä tuoda venäläisen Gazpromin maakaasua Itämeren ali Saksaan. Putki kulkee Venäjältä Laukaansuulta (venäjäksi Ust-Luga) Leningradin alueelta Saksan Greifswaldiin.

Uutinen putken hyväksymisen viivästymisestä sai maakaasun hinnan nousuun. Britanniassa kaasu kallistui lähes 10 prosentilla ja Manner-Euroopassa 8 prosentilla.

Financial Timesin mukaan hyväksymisen viivästyminen voi tarkoittaa sitä, että putki saadaan käyttöön vasta ensi vuoden jälkipuoliskolla. Joka tapauksessa toiveet saada maakaasua sen kautta talven tarpeisiin ovat nyt menneet.

Yhdysvallat vastustanut putkihanketta

Kymmenen miljardin euron hanke on kärsinyt lukuisista viivästyksistä, ja siitä on tullut geopoliittinen kiistakapula.

Putkea on arvosteltu siitä, että se lisäisi EU:n riippuvuutta venäläisestä kaasusta ja antaa Venäjälle työkalun poliittiseen painostukseen. Maakaasun hinta on noussut tänä syksynä tuntuvasti, ja EU:ssa epäillään Venäjän ajaneen tietoisesti hintaa ylös, jotta Nord Stream 2 saisi hyväksynnän.

Nord Stream 2:n epäillään heikentävän myös Ukrainan asemaa venäläisen kaasun välittäjänä. Ukraina onkin vastustanut putkihanketta voimakkaasti, kuten myös Yhdysvallat, jonka mielestä putki on Euroopalle turvallisuusriski.

Britannian pääministeri Boris Johnson puolestaan sanoi maanantaina, että EU:n on valittava Ukrainan tukemisen ja Nord Stream 2:n väliltä.

Saksa kannattaa putkea vedoten siihen, että se tarvitsee kaasua siirtyessään kivihiilestä ilmaston kannalta kestävämpiin energiamuotoihin.