Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taloyhtiöiden rakennuspaloissa joka toisessa asunnossa ei ollut toimivaa palovaroitinta

Viime vuosina taloyhtiöissä tuleen syttyneissä asunnoista joka toisessa ei ollut toimivaa palovaroitinta, kertovat pelastustoimen tilastot. Tilastoissa ovat mukana kahden tai useamman asunnon taloyhtiöt.

Vuosina 2016–2020 taloyhtiöiden asunnoissa oli lähes 8 300 tulipaloa.

Suomen pelastusalan keskusjärjestön (Spek) tiedotteen mukaan palovaroitin on tehokas keino vähentää palokuolemia ja taloudellisia vahinkoja. Vaikka noin 97 prosenttia suomalaisesta ilmoittaa, että heidän kodissaan on toimiva palovaroitin, niin tutkimuksen mukaan tämä ei kuvaa todellisuutta.

– Tilanne ei ole kuitenkaan näin hyvä, sillä havaitsimme ARAn kanssa tekemässämme tutkimuksessa, että 70 prosentissa vuokra-asunnoista on jokin puute palovaroittimissa, sanoo Spekin johtava asiantuntija Kari Telaranta tiedotteessa.

Telarannan mukaan palovaroittimia ei ole riittävästi, ne eivät toimi, ne ovat liian vanhoja tai ne on asennettu väärin.

– Kuolemaan johtaneissa tulipaloissa noin 63 prosenttia asunnoista oli ilman palovaroittimia tai ne eivät olleet toimintakunnossa. Tässä on otettu huomioon vuosina 2009–2018 kaikki ne asuntopalot, joissa palovaroittimen toiminta oli tiedossa, Telaranta kertoo.

Tiedotteen mukaan toimiva palovaroitin antaa alkusammutukselle ja pelastautumiselle aikaa ja havahduttaa tulipalossa usein myös naapurit.