Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uniperin kaasu kiritti Fortumia poikkeuksellisella vuosineljänneksellä – "Kaasumarkkinat ovat Euroopan energiamarkkinoiden selkäranka"

Energiayhtiö Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoo olevansa tyytyväinen yhtiön kykyyn vastata toimintaympäristön haasteisiin kolmannella vuosineljänneksellä.

– Tämä vuosineljännes oli poikkeuksellinen, Rauramo arvioi.

Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto nousi heinä-syyskuussa 260 miljoonaan euroon ja liikevaihto 23,7 miljardiin euroon. Vuosi sitten yhtiö oli 179 miljoonaa euroa tappiolla.

Rauramon mukaan kaasuliiketoiminnoissa toimintaympäristöä hallitsi poikkeuksellinen tilanne, koska raaka-aineiden hinnat nousivat ennätyksellisen korkealle. Myös kaasun tarjonta laski Euroopassa verrattuna vuoteen 2019.

– Maailmanlaajuinen tuotteiden hintojen nousu on ajanut energian hinnat ylös, Rauramo sanoo.

Hän kertoo, että korkeiden hintojen taustalla on myös muun muassa energiankulutusta lisännyt maailmanlaajuinen talouden vahva elpyminen sekä Euroopan, Länsi-Venäjän ja Aasian kylmä alkuvuosi, mikä tyhjensi kaasuvarastot.

Samaan aikaan Euroopan oma kaasuntuotanto supistui ja nesteytetyn maakaasun tuonti oli aiempia vuosia vähäisempää muun maailman korkean kysynnän vuoksi. Kaasun tuonti putkia pitkin on ollut riittämätöntä toimitusketjun katkosten seurauksena.

– Kaasumarkkinat ovat Euroopan energiamarkkinoiden selkäranka, Rauramo kuvailee.

Hänen mukaansa Fortumin saksalaisen Uniper -yksikön kaasun välitys- ja varastointiliiketoiminta teki merkittävän tulosparannuksen turbulenteista markkinaolosuhteista huolimatta.

Uniperin osuus Fortumin tulosparannuksessa oli 318 miljoonaa euroa. Rauramon mukaan Uniper suoriutui hyvin osana suurta ja taloudellisesti vakaata konsernia.

Enemmistöosuus Uniperista on nostanut Fortumin liikevaihdolla mitattuna Suomen suurimmaksi yhtiöksi ohi Nokian . Fortumin heinä-syyskuun 23,7 miljardin euron liikevaihto on yli nelinkertainen verrattuna Nokian 5,4 miljardin euron liikevaihtoon.

Sähköntuotantoa tuki hintojen nousu

Rauramon mukaan Fortum on edistynyt hyvin strategiansa toteutuksessa ja taloudellisen asemansa vahvistamisessa.

Kaasun lisäksi myös sähköntuotannon vertailukelpoinen liikevoitto nousi selkeästi. Merkittävimmät tekijät sähköntuotannon vertailukelpoisen liikevoiton kasvulle olivat sähkönhintojen nousu ja sähköntuotannon kasvu.

Sähköntuotannon osuus Fortumin tulosparannuksesta oli 109 miljoonaa euroa.

Myös Venäjän-yksikön tulos nousi talouden elpymisen ja vahvojen hyödykemarkkinoiden myötä. Rauramo kertoo, että Fortum jatkaa Venäjällä ohjelmaansa luopua kivihiilestä energiatuotannossa. Yhtiö on muassa lisäämässä tuulivoiman osuutta Venäjällä.

Kaasu korvataan asteittain vedyllä

Rauramo arvioi, että Fortum on hyvissä asemissa Euroopan energiamarkkinoiden muodonmuutoksessa.

– Kaasu on kriittinen energiamuoto muutoksessa, Rauramo arvioi.

Uniper nojaa toiminnassaan voimakkaasti fossiiliseen maakaasuun, mutta yhtiöllä on edelleen kivihiilivoimaloita kuten kiistelty Datteln 4 Saksassa. Ruskohiilestä Uniper on luopunut täysin myytyään osuutensa Schkopaun voimalaitoksessa kuluneen vuosineljänneksen aikana.

Rauramo pitää kaasua siirtymäajan ratkaisuna, sillä kaasua pidetään ilmaston kannalta kivihiiltä parempana polttoaineena. Uniper aikoo kuitenkin siirtyä energiantuotannossaan vieläkin eteenpäin.

– Kaasu korvataan asteittain puhtaalla vedyllä, Rauramo kertoo.

Hän korostaa, että tällä hetkellä tarvitaan kaasuvoimaloita, jotka ovat joustavia energialähteiden suhteen.

Ydinvoima ja kaasu ehdottoman tärkeitä

Energian korkeat hinnat ovat Rauramon mukaan ymmärrettävästi herättäneet paljon julkista keskustelua, mutta se ei kuitenkaan saisi johtaa toimiin, jotka hidastavat hiilestä irtautumista.

Hän painottaa, että sääntelykehyksen selkeyttäminen on ratkaisevan tärkeää, jotta energiasektori voi tehdä tarvittavia investointeja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Fortumin strategiassa kaasulla ja ydinvoimalla on uusiutuvan energian rinnalla keskeinen rooli energiamurroksen mahdollistajina. Rauramo pitää ehdottoman tärkeänä, että ydinvoima ja kaasu sisällytetään EU:n kestävän rahoituksen luokitusjärjestelmään.