Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Etiopiassa kapinalliset lähestyvät pääkaupunkia, kertovat vallanneensa kaksi kaupunkia

Etiopian joukot ja Tigrayn kansan vapautusrintaman (TPLF) kapinalliset taistelivat Kombolchan kaupungin hallinnasta maanantaina. TPLF on ilmoittanut vallanneensa kaupungin.

Vain päivää aiemmin kapinalliset ilmoittivat ottaneensa hallintaansa toisen strategisen kaupungin Dessien. AFP ei ole onnistunut tavoittamaan ketään Dessiessä, jossa ilmoitettiin sunnuntaina kovista taisteluista.

Kaupunkien haltuun saaminen tarkoittaisi kapinallisille paitsi askelta lähemmäs pääkaupunkia myös strategista voittoa Etiopian armeijaa vastaan.

Guardianin mukaan Etiopian hallitus on kiistänyt väitteet kaupunkien valtaamisesta. Maanantaina hallitus kertoi kapinallisten teloittaneen sata nuorta asukasta Kombolchassa.

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed on kehottanut kaikkia kykeneviä ja täysi-ikäisiä siviilejä liittymään maan asevoimiin ja "näyttämään isänmaallisuutensa".

Viimeisten kahden viikon aikana Etiopian ilmavoimat ovat tehneet ilmapommituksia Tigrayssa. Ilmatila on yksi harvoista jäljellä olevista alueista, joilla hallituksella on sotilaallinen etu kapinallisiin nähden.

Tigrayn alueella on sodittu viime vuoden marraskuusta lähtien, jolloin Ahmed lähetti sinne joukkoja syrjäyttääkseen aluejohdon. Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2019 saanut pääministeri on sanonut määränneensä liittotasavallan joukot Tigrayhin vastauksena TPLF:n hyökkäykselle paikalliseen sotilasleiriin.

Operaatio eteni pitkittyneeksi sodaksi, jota ovat leimanneet joukkomurhat, joukkoraiskaukset ja humanitaarinen kriisi.

YK:n mukaan konflikti on ajanut arviolta 400 000 ihmistä nälänhädän partaalle, ja Tigray on avustussaarrossa.