Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teknologiainvestoinnit ja voimakas kysyntä kirittivät Nokian tulosta

Verkkolaitevalmistaja Nokian heinä-syyskuun vertailukelpoinen liikevoitto nousi 633 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 486 miljoonaa. Liikevaihto kasvoi kaksi prosenttia 5,4 miljardiin euroon.

– Kasvaneet teknologiainvestointimme ja voimakas kysyntä auttoivat meitä saavuttamaan oivallisen taloudellisen tuloksen myös tällä vuosineljänneksellä. Lanseerasimme kuluneen neljänneksen aikana uuden sukupolven FP5-reititinprosessorin, joka on suorituskyvyltään jopa kolme kertaa tehokkaampi ja alentaa bittikohtaista energiankulutusta jopa 75 prosenttia edelliseen tuotesukupolveen verrattuna, kertoo Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark tiedotteessa.

Lundmarkin mukaan liikevaihdon kasvua hidastivat Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän haasteet Pohjois-Amerikassa sekä maailmanlaajuiset toimitusketjujen rajoitteet. Nokia on osaltaan kärsinyt muun muassa komponenttipulasta, ja kyky hankkia tiettyjä vakiokomponentteja, kuten puolijohteita, katsotaan edelleen riskitekijäksi. Lundmarkin mukaan Verkkoinfrastruktuuri- sekä Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmien voimakas kasvu kuitenkin kompensoivat näiden ongelmien vaikutuksen liikevaihtoon.

Näkymät ennallaan

Lundmark kertoo olevansa kaiken kaikkiaan tyytyväinen yhtiön tämän vuoden taloudelliseen tulokseen. Nokia on aiemmin arvioinut, että koko vuoden liikevaihto nousee 21,7–22,7 miljardiin euroon ja vertailukelpoinen liikevoittoprosentti on 10–12 prosenttia. Nyt Nokia odottaa, että vertailukelpoinen liikevaihtoprosentti on lähempänä vaihteluvälin ylälaitaa. Arvioita perustellaan tähänastisella vahvalla suorituksella.

Yhtiö myös vahvistaa taloudelliset näkymänsä tälle vuodelle ja arvioi edelleen, että kausivaihtelu on tänä vuonna aiempaa vähäisempää.

– Vahvistuneen teknologiajohtajuuden ja kustannuskilpailukyvyn ansiosta meillä on myös jatkossa hyvät mahdollisuudet hyötyä markkinoiden voimakkaasta kysynnästä. Kansainvälisiin puolijohdemarkkinoihin liittyvä epävarmuus rajoittaa kuitenkin näkyvyyttämme vuoden viimeiseen neljännekseen ja vuoteen 2022. Jatkamme tiivistä yhteistyötä toimittajiemme kanssa komponenttien saatavuuden varmistamiseksi.

Lundmark kertoi aamun tiedotustilaisuudessa, että mahdollisesta osingosta tehdään päätöksiä, kun yhtiön neljännen neljänneksen tulos on saatu ja tiedetään enemmän ensi vuoden näkymistä. Lundmarkin mukaan 4,3 miljardia euroa on hyvä nettokassa, joka huomioidaan harkinnassa.

– Olemme aikaisemmin sanoneet, että ilman muuta meidän tavoitteenamme on jossain vaiheessa palata uudestaan osingonmaksajiksi. Totta kai tämä vahva kassa, joka meillä on, on yksi merkittävä asia, joka tässä harkinnassa tullaan ottamaan huomioon, sanoi Lundmark.