Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puhemies Vehviläinen pui oikeusoppineiden kanssa eduskunnan täysistunnon roolia yksittäisiä henkilöitä koskevien juridisten kysymysten ratkojana – taustalla muun muassa Haaviston ja Mäenpään tapaukset

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen arvioi keskiviikkona yhdessä oikeusoppineiden kanssa, onko eduskunnan täysistunto oikea paikka käsitellä ministerien ja kansanedustajien oikeudellista vastuuta. Hän on kutsunut eduskuntaan oikeus- ja valtiosääntöasiantuntijoita sekä lisäksi kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat pohtimaan asiaa ja arvioimaan perustuslain mahdollista muutostarvetta.

Selvityksen taustalla on, että eduskunta on Vehviläisen puhemieskaudella käsitellyt kahdesti ministerin tai kansanedustajan oikeudellista asemaa. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuukysymystä käsiteltiin viime joulukuussa, ja kesällä 2020 eduskunta äänesti edustaja Juha Mäenpään (ps.) syytesuojasta.

– Mielestäni eduskunnan täysistunnolle ei tulisi kuulua kansanedustajiin liittyvät juridiset kysymykset. On riski, että juridiikka ja politiikka sekoittuvat, Vehviläinen sanoi syysistuntokauden alussa.

Aiheesta on pyydetty puheenvuorot emeritusprofessori Mikael Hidéniltä, eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläiseltä, oikeuskansleri Tuomas Pöystiltä ja valtiosääntöoikeuden professori Veli- Pekka Viljaselta.

Heidän jälkeensä kommenttipuheenvuoron käyttää oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.). Muina asiantuntijoina paikalle on kutsuttu valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen, Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio ja oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen.