Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Presidentti Niinistö tapaa Viron uuden presidentin, Facebookille yli yhdeksän miljardin dollarin voitot, Baldwinille aseen antanut apulaisohjaaja oli aiemmin saanut potkut aseturvallisuusrikkeestä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Kysely: Pienituloisten perheiden lapsista moni kantaa huolta perheen taloustilanteesta

Pienituloisten perheiden lapsista enemmistö eli 68 prosenttia on ollut huolissaan perheensä taloudellisen tilanteen vuoksi, ilmenee kansalaisjärjestö Pelastakaa Lapset ry:n teettämästä kyselystä.

Lisäksi 60 prosenttia pienituloisten perheiden lapsista koki, että perheen menojen kattamisessa on vähintään jonkin verran vaikeuksia.

Hyvätuloisten perheiden lapsilla vastaavat osuudet olivat 20 prosenttia ja 2 prosenttia.

Verkkokyselyyn vastasi huhti–toukokuussa noin 1 100 iältään 12–17-vuotiasta lasta ja nuorta. Vastaajat arvioivat itse perheensä tulotason.

Liberia-oikeudenkäynti jatkuu taas Tampereella - käsittely kestää ainakin joulukuulle asti

Liberia-sotarikosoikeudenkäynti jatkuu tänään Tampereella toisen Länsi-Afrikassa istutun osuuden jälkeen.

Vielä ei ole tiedossa, milloin oikeudenkäynti päättyy. Jutulle on sovittu istuntopäiviä Pirkanmaan käräjäoikeudessa joulukuulle asti ja voi olla, että niitä tulee vielä lisää. Jutun laajuuden takia on myös odotettavissa, että tuomion kirjoittaminen vie aikaa.

Suomessa yli kymmenen vuotta asunutta sierraleonelaismiestä syytetään muun muassa murhista ja törkeästä sodankäyntirikoksesta Sierra Leonen naapurimaan Liberian sisällissodassa vuosina 1999–2003. Hän kiistää kaikki syytteet.

Hovioikeudessa alkaa käsittely vuoden 2018 Kuopion bussiturmasta, jossa kuoli neljä ihmistä - käräjillä kuljettajalle tuomittiin liki kaksi vuotta ehdotonta vankeutta

Itä-Suomen hovioikeudessa alkaa tänään käsittely Kuopiossa elokuussa 2018 tapahtuneesta bussiturmasta, jossa kuoli neljä ihmistä ja loukkaantui useita.

Turma tapahtui, kun linja-auto oli kuljettamassa karaokekerhon jäseniä Ruotsin Kalixista kylpylälomalle Kuopioon. Linja-auto suistui moottoritien ja Kolmisopen liittymässä tieltä ja putosi sillalta junaradalle.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi viime vuoden joulukuussa bussia kuljettaneen seitsemänkymppisen miehen vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Pääministeri Marin tapaa Berliinissä SPD:n liittokansleriehdokas Scholzin

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vierailee tänään ja huomenna Berliinissä. Marin tapaa tänään hallitusneuvotteluja käyvän Olaf Scholzin. Scholz on Saksan sosiaalidemokraattien liittokansleriehdokas.

Huomenna Marin tapaa väistyvän liittokanslerin Angela Merkelin.

Marin esiintyy vierailunsa aikana myös Maailman terveyshuippukokouksessa. Vuosittain järjestettävään kokoukseen osallistuu useita Maailman terveysjärjestö WHO:n jäsenmaita sekä muun muassa kansainvälisiä järjestöjä.

Presidentti Niinistö tapaa Viron uuden presidentin tänään

Presidentti Sauli Niinistö tapaa tänään Viron uuden presidentin Alar Karisin Presidentinlinnassa. Presidentin kanslian mukaan tapaamisessa presidentit keskustelevat paitsi Suomen ja Viron kahdenvälisistä suhteista, myös ajankohtaisista kansainvälisistä aiheista.

Presidentit pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden tapaamisen päätteeksi. Kyseessä on aiemmin tässä kuussa presidenttinä aloittaneen Karisin kauden ensimmäinen vierailu Suomessa.

Vierailu oli alun perin tarkoitus toteuttaa jo toissa viikolla, mutta tapaaminen siirtyi Niinistön altistuttua koronavirukselle.

YK:n turvallisuusneuvostolla hätäkokous Sudanin vallankaappauksen takia

YK:n tuvallisuusneuvoston on määrä pitää tänään hätäkokous Sudanin vallankaappauksen takia, kertovat diplomaatit uutistoimisto AFP:lle.

Neuvoston kokoontumista olivat pyytäneet Britannia, Viro, Ranska, Irlanti, Norja ja Yhdysvallat.

Eilen Sudanin armeijan komentaja ja maata johtavan siirtymäajan neuvoston johtaja Abdel Fattah al-Burhan kertoi lakkauttavansa sekä neuvoston että siirtymähallituksen ja julistavansa maahan hätätilan.

Pääkaupunki Khartumin kaduille on kokoontunut mielenosoittajia vastustamaan vallankaappausta. Mielenosoitukset ovat jatkuneet yöhön asti. (Lähde: AFP)

Japanin prinsessa Mako on avioitunut ei-kuninkaallisen kihlattunsa kanssa

Japanin prinsessa Mako on tänään avioitunut kihlattunsa Kei Komuron kanssa. Samalla 30-vuotias prinsessa menetti kuninkaallisen asemansa avioituessaan ei-kuninkaallisen sulhasensa kanssa.

Mako on Japanin kruununprinssin tytär ja entisen keisarin Akihiton vanhin pojantytär.

Prinsessa ei noudattanut kuninkaallisia hääperinteitä, ja avioituminen järjestettiin matalalla profiililla. Prinsessa ei myöskään ottanut vastaan tavanomaista maksua keisarillisen perheen naisille, jotka menevät naimisiin ei-aatelisten kanssa.

Mako ilmoitti avioaikeistaan jo vuonna 2017, mutta häitä lykättiin muun muassa Komuron äidin talousongelmien vuoksi. (Lähde: AFP)

Baldwinille ladatun aseen antanut apulaisohjaaja oli aiemmin saanut potkut aseturvallisuusrikkeen vuoksi

Viime viikolla kuvaajan kuolemaan johtaneessa turmassa näyttelijä Alec Baldwinille aseen antanut apulaisohjaaja oli saanut aiemmin potkut aseturvallisuusrikkomuksen vuoksi.

Halyna Hutchins sai surmansa Rust-elokuvan kuvauksissa torstaina, kun Baldwin laukaisi oikeilla patruunoilla ladatun aseen. Apulaisohjaaja oli kertonut Baldwinille aseen olleen turvallinen.

Apulaisohjaaja oli saanut vuonna 2019 potkut kesken Freedom's Path -elokuvan kuvauksien, kun elokuvan työntekijä loukkaantui aseen lauettua yllättäen. (Lähde: AFP)

Facebook teki lähes 10 miljardin dollarin voitosta kolmannella vuosineljänneksellä

Teknologiayhtiö Facebook kertoo tehneensä juuri päättyneellä kolmannella vuosineljänneksellä voittoa yli yhdeksän miljardia Yhdysvaltain dollaria. Yhtiö sanoo, että se on 17 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Lisäksi yhtiö kertoo, että sen käyttäjämäärät ovat jatkaneet kasvuaan, vaikka se kohtasi voimakasta kritiikkiä väitteestä, jonka mukaan yhtiö laittaisi yrityksen tuotot käyttäjiensä turvallisuuden edelle.

Facebookin mukaan sen käyttäjämäärät ovat kasvaneet kuusi prosenttia ollen lähes kolme miljardia käyttäjää. (Lähde: AFP)

Sebastian Aho avasi Carolinan maalihanat, Hurricanesille jo viides peräkkäinen voitto

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanes voitti Toronto Maple Leafsin 4–1. Ottelu oli Carolinalle kauden viides, ja jokainen niistä on päättynyt Raleigh'ssä majaansa pitävän joukkueen voittoon.

Toronto meni ottelun avauserässä Auston Matthewsin maalilla johtoon, mutta Carolinan maalihanat avasi toisessa erässä Sebastian Aho. 1–1-osuma oli Aholle kauden neljäs.

Carolinan muut suomalaishyökkääjät Teuvo Teräväinen ja Jesperi Kotkaniemi jäivät ottelussa pisteittä, ja maalivahti Antti Raanta oli huilivuorossa.