Yön uutiskooste | Tänään liputetaan YK:n kunniaksi, pakkanen jäädyttää teitä koko Etelä-Suomessa

Leikki-ikäisten lasten uniongelmat ovat yleisiä, mutta usein lieviä

Joka viidennellä leikki-ikäisellä suomalaislapsella on jonkinasteisia uniongelmia. Näin raportoivat lasten vanhemmat vielä käynnissä olevassa THL:n tutkimuksessa, jossa on mukana yli 1 600 suomalaisperhettä.

Suurin osa leikki-ikäisten lasten univaikeuksista on lieviä, loput keskivaikeita tai vaikeita.

Terveystalosta arvioidaan, että lasten uniongelmat ovat lisääntyneet viime vuosina. Taustalla saattaa olla lisääntynyt puhelimen ja muiden laitteiden käyttö ennen nukkumaanmenoaikaa.

Uniongelmien lisääntymistä saattaa selittää myös se, että vanhempien tietämys aiheesta on kasvanut. Vanhemmat ymmärtävät, että uniongelmiin on tärkeä puuttua ajoissa ja he vievät lapsiaan aiempaa herkemmin tutkimuksiin.

Pakkanen voi jäädyttää tienpinnat eteläistä Suomea myöten

Autoilijoiden on syytä varautua aamulla tienpintojen liukkauteen maan etelä- ja keskiosissa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan eilisten sateiden jäljiltä märät tiet jäätyvät etelää myöten, kun lämpötila laskee illan ja yön aikana pakkaselle. Lisäksi kuivat tiet voivat kuuraantua, Ilmatieteen laitos kertoi eilen Twitterissä.

Foreca puolestaan varoitti, että pienikin määrä kosteutta jäätyy nyt helposti petolliseksi jääkalvoksi. Sivuteillä musta jää voi Forecan mukaan sinnitellä tienpinnoilla pitkälle iltapäivään saakka.

Sunnuntaina liputetaan kansainvälistä YK:n päivää

Tänään vietetään kansainvälistä Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) päivää, joka on vakiintunut liputuspäivä Suomessa. Samana päivänä, 24. lokakuuta, vuonna 1945 astui voimaan YK:n peruskirja.

Itsenäisten valtioiden vapaaehtoinen turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö YK perustettiin toisen maailmansodan jälkeen. Hallitusten välisen järjestön tavoitteiksi asetettiin tuolloin kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden sekä oikeudenmukaisuuden ja ihmisoikeuksien edistäminen.

Merkkipäivää on vietetty vuodesta 1948 asti.

Puolalaisäidit osoittivat tukeaan Valko-Venäjältä rajan yli pyrkiville – "Pelätkää Jumalaa, älkää pakolaisia"

Puolassa äitejä osoitti lauantaina mieltään lähellä Valko-Venäjän vastaista rajaa. Mielenosoittajat vastustavat Euroopan unionin alueelle pyrkivien alaikäisten ja muiden turvaa etsivien epäinhimillistä kohtelua. Aiemmin on uutisoitu, että turvaa etsiviä on pakotettu Valko-Venäjän puolelle.

Mielenosoittajien kyltteihin oli kirjoitettu iskulauseita kuten "kuoleman raja" ja "pelätkää Jumalaa, älkää pakolaisia".

Puola on lähettänyt rajalle tuhansia sotilaita ja rakentanut piikkilanka-aidan. Raja-alueelle on myös julistettu poikkeustila, joka estää toimittajien ja avustustyöntekijöiden työskentelyn alueella. (Lähde: AFP)

Lauri Markkasen Clevelandille kauden ensimmäinen voitto

Koripallon NBA:ssa Lauri Markkasen edustama Cleveland Cavaliers on napannut kauden ensimmäisen voittonsa. Cavaliers voitti kotonaan Atlanta Hawksin lukemin 101–95.

Hawks oli johdossa kahden ensimmäisen erän jälkeen, mutta Cavaliers onnistui kääntämään pelin edukseen kolmannella jaksolla. Atlanta oli taas etevämpi viimeisessä erässä, mutta se ei riittänyt kaatamaan clevelandilaisia.

Markkanen pussitti ottelussa 12 pistettä. Levypalloja hänelle kertyi kahdeksan. Peliaikaa suomalainen sai lähes 32 minuuttia.

Pelin tehokkain pelaaja oli Atlantan Trae Young, joka teki 24 pistettä. Yhden pisteen vähemmän pussitti Cavaliersin Ricky Rubio.

Verstappen paalulle Austinissa, Bottas neljäs

Red Bullin Max Verstappen ajoi paalupaikalle formula ykkösten Yhdysvaltain gp:n aika-ajoissa. Toinen oli Mercedes-kuljettaja Lewis Hamilton ennen Red Bullin Sergio Pereziä.

Mercedeksen Valtteri Bottas oli aika-ajoissa neljäs, mutta kärsii sunnuntain kilpailuun viiden lähtöruudun rangaistuksen.

Alfa Romeon Kimi Räikkösen aika-ajot loppuivat ensimmäiseen osioon. Räikkönen oli 18:s, mutta nousee lähtöruudukossa muiden kuskien rangaistusten takia muutaman sijan.

Kimiläinen ajoi toiseksi formuloiden W Series -kisassa

Emma Kimiläinen on sijoittunut toiseksi formulasarja W Seriesin kauden seitsemännessä osakilpailussa, joka ajettiin Suomen aikaan sunnuntain vastaisena yönä Yhdysvaltain Austinissa.

Osakilpailun voiton vei Britannian Jamie Chadwick.

Sarjan viimeinen osakilpailu ajetaan sunnuntaina.

Aho kynäili maalin Carolinan karkeloissa – Laineelle syöttöpiste Columbuksen ainoasta osumasta

Jääkiekon NHL:ssä suomalaisten tähdittämä Carolina Hurricanes on rökittänyt Columbus Blue Jacketsin maalein 5–1.

Hurricanesin Sebastian Aho teki ylivoimalla joukkueen neljännen maalin päätöserässä. Maali oli Ahon kauden kolmas.

Ahon maalista tehoille pääsi myös Teuvo Teräväinen. Carolinan suomalaisista syöttöpisteen kiekkoili myös Jesperi Kotkaniemi.

Columbuksen ainoaa maalia oli avittamassa Patrik Laine. Blue Jacketsin maalilla uurasti Joonas Korpisalo, joka torjui 28 kertaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka