Rokotekattavuus vaihtelee äidinkielen mukaan – 80 prosentin rajapyykkiä hamutaan marraskuun alkuun

Rokotekattavuus vaihteli niin äidinkielen kuin sukupuolen mukaan. Aake Roininen
Emmi Julkunen

Emmi Julkunen

Suomessa rokotekattavuus vaihtelee äidinkielen mukaan, kerrottiin Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) torstain tiedotustilaisuudesta. Tilaisuudessa THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoi rokotekattavuuteen vaikuttavista tekijöistä. Rokotekattavuus vaihtelee niin äidinkielen kuin sukupuolen mukaan.

Rokotettavista ikäryhmistä rokottamattomien osuus on kaikkiaan 15 prosenttia eli noin 762 000 ihmistä. Tilaisuudessa esitellyt luvut on Kontion mukaan kerätty 8. lokakuuta.

Tästä ryhmästä valtaosa, 76 prosenttia, puhuu äidinkielenään suomea tai saamea. Määrällisesti tämä tekee 576 000 henkilöä. Suomessa ruotsinkielisten rokotekattavuus on erinomainen. Heistä rokottamattomia on 3 prosenttia eli 23 000 ihmistä.

Yli sata kieliryhmää on summattu tilaisuudessa esitellyissä tilaistoissa "muut kielet" -kategoriaan. Heistä rokottamattomia on 21 prosenttia eli 163 000 henkilöä. Kontion mukaan tässä ryhmässä nuorten rokottamattomien osuus korostuu.

– Olemme yrittäneet tuottaa eri kielillä materiaalia ja oikeaa tietoa, mutta tiedonsaanti omalla kielellä on silti vaikeaa. Eri lähteitä seurataan omalla kielellä. Ovatko ne sitten luotettavia? Sitä on vaikea yksittäisen ihmisen arvioida, Kontio pohti.

Kieliryhmittäin koronaan sairastuneiden määrä jakautuu seuraavasti: suomi ja saame 79 000 henkilöä (1,9 prosenttia), ruotsi 46 000 henkilöä (1,8%) ja muut kielet 35 000 (9 %).

Sukupuolten välillä ei ole paljoa eroa rokotekattavuudessa yli 50-vuotiaiden ikäryhmissä. Sukupuolen mukaan suurin ero on 16-29-vuotiaiden ikäryhmissä. Poikien ja miesten ensimmäisen annoksen rokotuskattavuus on 6-8 prosenttiyksikköä matalampi kuin tytöillä ja naisilla.

Kahden annoksen rokotuskattavuutta koskeva 80 prosentin tavoitteen arvioidaan toteutuvan marraskuun ensimmäisellä viikolla, tiedotustilaisuudessa kerrottiin. Koronarokotteita on annettu nyt noin 7,9 miljoonaa annosta.

Kommentoi

Mainos: Itä-Savo

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka