Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leviämisvaiheen alueilla ei ole valmisteilla uusia koronarajoituksia

Leviämisvaiheen alueista ainakaan Varsinais-Suomessa, Keski-Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä, Vaasassa tai pääkaupunkiseudulla ei ole valmisteilla uusia koronarajoituksia. Leviämisvaiheessa on lisäksi Satakunta, jota STT ei ole toistaiseksi tavoittanut.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi eilen illalla Ylellä , että alueellisten rajoitusten käyttöönottoa pitäisi harkita etenkin alueilla, joissa sairaalahoidon kapasiteetti on vaarantunut koronan vuoksi. Mahdollisia keinoja olisivat esimerkiksi etätyösuositus ja korkean tartuntariskin tilanteiden rajoittaminen.

Varhila ei maininnut nimeltä mitään sairaanhoitopiiriä, mutta viime viikkoina on herännyt huolta sairaanhoidon riittävyydestä, kun koronapotilaiden määrä on ollut kasvussa.

Pääkaupunkiseudulla uusia toimia harkitaan, jos sairaalahoidon kuormitus yhä kasvaa. Niitä tullaan arvioimaan tulevissa koronakoordinaatioryhmän kokouksissa.

– Kyllä me tämän logiikan ymmärrämme oikein hyvin. Se on meillä täälläkin ongelma, kun tehohoitokapasiteetin ylärajat paukkuvat, sanoo koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen STT:lle.

Varsinais-Suomessa sairaalakuormitus on pienentynyt muutaman viikon takaisesta puoleen, ja myös ilmaantuvuusluku on laskevalla käyrällä, kertoo johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

– Toki olen edelleen kohtuullisen huolissani siitä, mihin mahdollisesti vielä voimme joutua, mutta tilanne ei nähdäkseni nyt ole sellainen, että meillä olisi tarvetta lähteä yhteiskuntaa uudelleen sulkemaan, hän sanoi STT:lle.

Muun muassa alueellinen maskisuositus on Varsinais-Suomessa jo THL:n suositusta tiukempi, ja maskin käyttöä suositellaan yhä kaikille yli 12-vuotiaille koululaisille.

"Tarvitsisi olla erittäin huono tilanne"

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin koronatilanne jatkuu vakavana. Alueellinen koronaryhmä keskusteli tänään pitkään keinoista puuttua tilanteeseen, mutta mitään tepsiviä uusia rajoitustoimia ei löydetty, kertoo johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell STT:lle.

Päijät-Hämeessä oltiin hetki sitten tukalassa vaiheessa, kun tartuntamäärät nousivat pari viikkoa sitten ennätystasolle ja viikko sitten sairaalakuormituskin nousi huippuunsa.

Koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Tuomo Niemisen mukaan aluehallintoviraston kanssa käytiin vakavia keskusteluja rajoitusten tarpeesta, mikäli tautitilanne olisi jatkunut huonona. Keskusteluissa harkittiin rajoituksia ensimmäiseksi korkean riskin tapahtumiin.

– Meille tuli vahva käsitys keskusteluissa, että käytännössä olisi erittäin vaikea saada muotoiltua oikein kohdennettu, juridisesti pitävä ja tartuntatautilain mukainen rajoitus. Tarvitsisi olla erittäin huono tilanne, että saisi esimerkiksi juridisesti sitovia kokoontumisrajoituksia voimaan, Nieminen sanoo STT:lle.

Sairaalatilanne alkoi kuitenkin viime viikolla parantua, joten uusiin rajoituksiin ei jouduttu. Päijät-Hämeessä on voimassa leviämisvaiheen ravintolarajoitukset.

Myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä katsotaan, että uusille toimille voisi olla vaikeaa saada hyväksyntää.

– Kun olemme menossa parempaan suuntaan, voi olla vaikea saada ihmiset hyväksymään uusia rajoitustoimia ilman, että pystymme osoittamaan, että ne ovat nimenomaan oikeasuhtaisia ja välttämättömiä tässä tilanteessa, Pietilä sanoo.

"Yhteiskuntaa pitäisi avata rokotettujen ehdoilla"

Helsingin pormestari Vartiainen uskoo, että taitavasti toimien rajoituksille voidaan löytää oikeudellisesti kestävä perustelu. Hän ei suostu ennakoimaan, minkälaiset toimet tulisivat pääkaupunkiseudulla mahdollisesti ensimmäisinä käyttöön.

– Totta kai me olemme lukeneet THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) taulukkoa myös näistä riskitilanteista eli tanssiravintoloista ja klubeista, baareista, karaokebaareista tai sitten sellaisista massakonserteista tai urheilutapahtumista, joissa istumapaikkoja ei ole määritelty, hän sanoo.

Vartiainen kuitenkin muistuttaa, että lähtökohtana pidetään sitä, että yhteiskuntaa pitäisi avata rokotettujen ehdoilla.

Pietilä Varsinais-Suomesta katsoo, että olisi ollut järkevämpää purkaa valtakunnallisia rajoituksia hitaammin kuin mitä nyt on tehty ja odottaa sitä, että koronarokotusten kattavuus nousisi tavoiteltuun 80 prosenttiin.

Herättelykin tehoaa

Keski-Pohjanmaalla alueellinen koronaryhmä korosti muun muassa erilaisten tapahtumien hygieniakäytäntöjä ja muita suosituksia, joilla viruksen leviämistä pyritään estämään. Dabnell luottaa myös tällaisen herättelyn tehoon.

– On todella tärkeää muistuttaa ihmisille, että epidemia ei ole ohi.

Sairaanhoitopiiri siirtyi 8. lokakuuta koronan leviämisvaiheeseen. Tautitilanne ja sairaalakuormitus ovat Dabnellin mukaan olleet nyt muutaman viikon jotakuinkin samalla tasolla. Nykyiset suositukset muun muassa kasvomaskin käytöstä ja etätyöstä jatkuvat edelleen.