Kymmeniä eläimiä laiminlyöneen naisen eläintenpitokielto lyheni hovioikeudessa – törkeä eläinsuojelurikos ajoittui vuosiin 2016–2019

Itä-Suomen hovioikeus on lyhentänyt törkeästä eläinsuojelurikoksesta tuomitun naisen eläintenpitokieltoa. Näin siitä huolimatta, että nainen piti eläimiä poikkeuksellisen huonoisssa oloissa. Naisella on ollut omistuksessaan ja hoidossaan enimmillään ainakin 85 eläintä, muun muassa koiria, kissoja, kaneja, jyrsijöitä ja matelijoita.

Hovioikeus toteaa, että eläimet ovat kärsineet muun muassa veden ja ravinnon puutteesta, pitopaikan likaisuudesta ja liian pienistä tiloista. Koirat ovat lisäksi kärsineet ulkoiluttamisen puutteesta ja hammasongelmista. Koiria on pidetty keskenään siten, että koira on tappanut toisen koiran. Jyrsijät ovat ravinnon puutteessa syöneet lajitovereitaan. Yksi kani, kolme koiraa ja kaksi hiirtä on jouduttu välittömästi lopettamaan heikkokuntoisuuden vuoksi, ilmenee hovioikeuden ratkaisusta.

– Teon moitittavuutta on lisännyt edelleen se, että (tuomittu) on pyrkinyt välttelemään eläinsuojelutarkastuksia ja piilottelemaan eläimiä. (Tuomitun) menettelyä voidaan pitää kokonaisuutena arvostellen vakavana, katsoo hovioikeus.

Kymenlaakson käräjäoikeus määräsi huhtikuussa 23-vuotiaan naisen 15 vuodeksi eläintenpitokieltoon. Hovioikeus katsoo kuitenkin, että näin pitkä eläintenpitokielto on kohtuuton, kun huomioidaan tuomitun nuori ikä ja hänen muut olosuhteensa. Hovioikeus lyhensi eläintenpitokiellon kuuteen vuoteen.

Tuomittu ei valittanut ehdollisesta vankeudesta

Tuomittu vaati hovioikeudessa, että eläintenpitokielto ei koskisi niitä hänen hänen omistamiaan koiria, jotka eivät ole olleet rikoksen kohteena. Tämän vaatimuksen hovioikeus hylkäsi.

Käräjäoikeus langetti naiselle kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Tästä tuomittu ei valittanut, vaan valitus koski pelkästään eläintenpitokieltoa.

Valituksessaan hovioikeudelle nainen kertoi olevansa erittäin eläinrakas ja pyrkivänsä hakeutumaan ammattiin eläinten parissa. Naisen mukaan eläinten laiminlyönnin syynä ei ollut piittaamattomuus, vaan ymmärtämättömyys ja terveydelliset ongelmat.

Tuomioon johtaneet eläinten laiminlyönnit tapahtuivat vuosina 2016–2019 useilla paikkakunnilla. Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että toistuva muuttaminen oli tarkoitushakuista ja sillä pyrittiin välttämään eläinlääkäreiden tarkastuksia.

Naisen äiti tuomittiin 60 päivän ehdolliseen vankeuteen eläinsuojelurikoksesta sekä viiden vuoden eläintenpitokieltoon. Hän ei valittanut tuomiosta. Kolmas syytetty on 23-vuotiaan naisen kumppani, jota ei saatu haastetuksi käräjäoikeuteen samaan aikaan muiden kanssa. Hänen osaltaan syytettä on määrä käsitellä marraskuussa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka