Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkki kutsui suurlähettiläitä pakeilleen nuhteita varten, Suomi mukana

Turkki kutsui kymmenen valtion suurlähettiläät tiistaina puhutteluun. Kutsuttujen joukossa oli myös Suomen Turkin suurlähettiläs. Turkin ulkoministeriön mukaan suurlähettiläät saapuivat Ankaran ulkoministeriöön tiistaiaamuna.

Puhuttelun syynä oli maiden maanantaina yhdessä julkaisema kannanotto, jossa vaaditaan tunnetun ihmisoikeusaktivistin Osman Kavalan vapauttamista. Kavala, 64, on ollut Turkissa vankilassa ilman tuomiota vuodesta 2017 lähtien, mikä on luonut jännitteitä Turkin ja länsimaiden välille.

Turkkilaista aktivistia syytetään yhteyksistä vuoden 2013 hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin ja epäonnistuneeseen vallankaappausyritykseen vuonna 2016. Kavala on kiistänyt syytteet.

Maanantaina antamassaan lausunnossa Suomi, Kanada, Tanska, Ranska, Saksa, Alankomaat, Uusi-Seelanti, Norja, Ruotsi ja Yhdysvallat vaativat oikeudenmukaista ja nopeaa ratkaisua Kavalan jatkuvasti viivästyviin oikeudenkäynteihin.

Tiistaisessa puhuttelussa suurlähettiläitä kritisoitiin oikeusprosessiin vaikuttamisesta. Turkin ulkoministeriön tiedotteen mukaan länsimaiden kannanotolla yritettiin painostaa päätöksentekoa ja politisoida oikeusprosessia.

Kavalan on määrä olla oikeuden edessä seuraavan kerran 26. marraskuuta.