Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuluttaja teki autokaupat netissä, ajoi 400 km ja muutti mielensä – tämän verran tuli maksettavaa arvon alenemisesta

Kuluttajariitalautakunnan mukaan autonostaja saa perua nettikaupan 14 vuorokaudessa, vaikka hän olisi ottanut auton käyttöönsä. Auton arvonalennus on tällöin kuitenkin hyvitettävä myyjälle.

Lautakunnan käsittelemässä tapauksessa kuluttaja oli ennen nettikaupan perumista ehtinyt ajaa autolla 400 kilometriä. Lautakunta katsoi tämän ylittävän sen, mikä on ollut tutustumisen kannalta tarpeen.

Kaupan harkintaan liittyvän ajon katsottiin päättyneen 100 kilometrin jälkeen, ja näin ollen auton arvon aleneminen oli hyvitettävä myyjälle.

Lautakunnan mukaan arvonalennuksen määrää voidaan pitää oikeana, kun se on 10 senttiä kilometriltä auton kauppahinnan ollessa tasolla 10 000 euroa, 20 senttiä kilometriltä (20 000 euroa) ja 30 senttiä kilometriltä (30 000 euroa tai enemmän).

Esimerkkitapauksessa auto maksoi noin 18 000 euroa. Lautakunta katsoi, että siitä tuli vähentää arvonalennuksena 20 senttiä kilometriä kohden koeajon ylittäviltä 300 kilometriltä eli 60 euroa.

– Lautakunnan tuoreet linjaukset toivottavasti yhdenmukaistavat käytäntöjä ja vähentävät erimielisyyksiä alalla, toteaa tiedotteessa kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg.

Linjaus koskee vain kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välisiä kauppoja, koska kuluttajansuojalakia ei sovelleta yksityisten välisiin autokauppoihin.