Junaliikenteen turvallisuus on pitkällä aikavälillä hyvä ja vakavat onnettomuudet ovat hyvin harvinaisia, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin rautateiden turvallisuuden vuosikatsaus.
Vaikka tasoristeysonnettomuuksien määrä on Suomessa vähentynyt 2000-luvulla selvästi, merkittäviä tasoristeysonnettomuuksia tapahtui viime vuonna viisi. Yhteensä tasoristeysonnettomuuksia tapahtui viime vuonna 20.
Viime vuonna tasoristeysonnettomuuksissa kuoli kaksi henkilöä ja kolme loukkaantui vakavasti. Edeltävän viiden vuoden aikana tasoristeysonnettomuuksissa on kuollut keskimäärin noin kuusi ihmistä ja loukkaantunut vakavasti noin neljä ihmistä vuodessa.
Viime vuonna alkanut koronapandemia vaikutti kuitenkin raideliikenteen laajuuteen etenkin matkustajaliikennepuolella, ja sikäli viime vuosi ei ole vertailukelpoinen edellisiin vuosiin.
Tasoristeysten määrä vähenee
Liikenne- ja viestintäviraston tiedotteen mukaan tasoristeyksessä täytyy olla aina valppaana.
– Vaikka reitti olisi tuttu, varovaisuutta ei saa unohtaa. Kaikkien tielläliikkujien tulee toimia turvallisesti tasoristeyksissä, myös kävelijöiden ja pyöräilijöiden, sanoo johtava asiantuntija Kirsi Pajunen tiedotteessa.
Vuosikertomuksen mukaan vuosikymmenien aikana tapahtunutta tasoristeysonnettomuuksien määrän vähentymistä selittää pitkälti tasoristeysten määrän väheneminen.
Tasoristeyksiä on määrä poistaa ja vähentää myös ensi vuonna.
Viime vuonna ei ollenkaan törmäysonnettomuuksia
Viime vuonna junaliikenteessä sattui yksi merkittävä suistumisonnettomuus. Tämän lisäksi junaliikenteessä tapahtui viime vuonna yksi merkittävä tulipalo. Törmäysonnettomuuksia ei viime vuonna sattunut lainkaan.
Valtaosa kuolemaan johtaneista rautatieonnettomuuksista on allejääntejä ja niistä merkittävä osa on tahallisia. Näissä onnettomuuksissa menehtyy vuosittain tyypillisesti 50−60 ihmistä.