Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus perui Veikkauksen edunsaajien leikkaukset

Kiista kulttuuritukien leikkauksista vain tuorein erimielisyys hallituksessa - lausunnoille lähtenyt useita riitaisia esityksiä.

Kaikille edunsaajille korvataan sataprosenttisesti Veikkauksen tuottojen alenema ensi vuonna, kertoi pääministeri Sanna Marin (sd.) tiedotustilaisuudessa myöhään perjantai-iltana. Marin sanoi hallitusviisikon sopineen asiasta yhdessä.

Kyse ei ole vain kulttuurialan leikkauksista, vaan myös esimerkiksi nuorisotyöstä ja liikunnasta sekä sosiaali- ja terveysalan järjestöistä.

Marin perusteli päätöstä sillä, että koronatilanne on ollut erittäin vaikea ja monilla Veikkauksen edunsaajilla on tärkeä rooli kriisistä toipumisessa. Hänen mielestään leikkausten perumiseen on varaa ja ratkaisu on kestävä.

Kokonaisuus viedään eduskuntaan osana täydentävässä talousarvioprosessissa. Budjettivarojen osuus on noin 47 miljoonaa euroa, ja loppu muodostuu arpajaisverosta ja jakamattomasta varasta.

Viime päivinä pääministeri Marin ja tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) ovat kiistelleet siitä, mitä kulttuurileikkauksista oli sovittu siihen mennessä, kun Kurvinen päätti yllättäen kertoa niiden kohdentumisesta julkisuudessa tiistaina. Marinin mukaan leikkauksien käsittely oli vielä hallitusviisikolla kesken.

Perheenyhdistämisestä ei sopua

Kiista kulttuuritukien leikkauksista on vain tuorein erimielisyys hallituspuolueiden välillä. Puolueiden väliset poliittiset linjaerot ovat alkaneet näkyä myös niin, että lausunnoille lähetetään jatkuvasti riitaisia esitysluonnoksia. Yleensä pyritään siihen, että hallituspuolueilla olisi riittävä yhteisymmärrys lakiesitysten ja asetusten sisällöstä ennen kuin ne lähtevät lausunnoille.

Yksi tällainen lakimuutos liittyy perheenyhdistämiseen. Hallituksella ei ollut yhteistä näkemystä asiasta ennen kuin sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) johtama sisäministeriö lähetti lakiluonnoksen lausuntokierrokselle elokuussa.

Maahanmuuttopolitiikka on noussut erään hallituslähteen mukaan ilmastoasioiden rinnalle teemaksi, josta hallituksessa joudutaan yhä enemmän vääntämään. Tiettävästi ainakaan keskustassa ei ole katsottu hyvällä, että esitys lähti ennen yhteistä linjausta kommenteille.

Hallitusohjelman mukaisesti toimeentulovaatimuksesta luovutaan kansainvälisen suojelun tarpeen perusteella oleskeluluvan saaneiden alaikäisten kohdalla. Sisäministeriön esityksessä oikeutta perheenyhdistämiseen laajennettaisiin tästä.

Omaisuudensuojasta eri näkemyksiä

Hallituslähteiden mukaan myös suhtautuminen omaisuudensuojaa koskeviin kysymyksiin jakaa hallituspuolueita sen mukaan, onko kyse porvaripuolueista vai vasemmistopuolueista. Ilman sopua lausunnoille ovat siksi lähteneet muun muassa maankäyttö- ja rakennuslakia, lunastuslakia ja luonnonsuojelulakia koskevat uudistukset.

Lunastuslakia koskevassa kiistassa on kyse maiden pakkolunastuksesta maanomistajille maksettavasta korvauksesta. Hallituslähteistä kerrotaan, että yhteisymmärrystä korotuskertoimesta on yritetty hakea jo pitkään tuloksetta. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) johtaman oikeusministeriön lakiluonnos päätettiin lähettää lausunnoille, ettei koko prosessi seiso sen takia.

– Tässä oli muitakin lakiesityksiä, joissa oli enemmän tai vähemmän näkemyseroja hallituspuolueiden kesken, mutta katsottiin, että on kuitenkin arvokasta saada lausuntopalaute, jotta voidaan jatkaa käsittelyä, eräs hallituslähde kertoo.