Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Italialaistuomioistuin keskeytti italialaisopiskelijan surmaan liittyvän oikeudenkäynnin – syytettynä neljä Egyptin turvallisuuspalvelun jäsentä

Italialaistuomarit keskeyttivät torstaina oikeudenkäynnin, jossa neljää Egyptin turvallisuuspalvelun jäsentä syytetään italialaisopiskelijan viiden vuoden takaisesta surmasta.

Tuomarit arvioivat päätöksessään, ettei nelikkoa voida syyttää poissaolevana, koska syyttäjät eivät ole onnistuneet ilmoittamaan heille virallisesti heitä vastaan käytävästä oikeusprosessista. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP:lle oikeuden määräämä puolustusasianajaja.

Päätös on valtava pettymys vuonna 2016 siepatun ja surmatun Giulio Regenin perheelle.

– Tämä on takaisku, mutta emme luovuta, perheen asianajaja Alessandra Ballerini kertoi toimittajille tuomioistuimen ulkopuolella.

Ballerini arvioi päätöksen "palkitsevan egyptiläisten ylimielisyyden".

Regenin vanhemmat ja sisko olivat olleet paikalla kuulemisessa, joka järjestettiin Rebibbian vankilassa. Samainen tila palvelee usein mafiaoikeudenkäyntien näyttämönä.

Britannian Cambridgen yliopistolle väitöskirjatutkimusta tehnyt Regeni siepattiin Egyptin pääkaupungissa Kairossa vuoden 2016 tammikuussa tämän ollessa vain 28-vuotias.

Regenin ruumis löytyi myöhemmin pääkaupungin laitamilta puolialastomana ja pahasti kidutetun näköisenä.

Syyttäjä: Syytetyt ovat yrittäneet vaikeuttaa tutkintaa

Ennen kuin oikeudenkäynti saattoi kuitenkaan kunnolla alkaa, tuomioistuimen piti päättää siitä, ovatko syytetyt tietoisia oikeudenkäynnistä. Syytetyt ovat Egyptin kansallisen turvallisuuspalvelun jäseniä. Egypti on toistamiseen kieltäytynyt jakamasta heidän yhteystietojaan.

Toukokuussa järjestetyssä alustavassa kuulemisessa tuomari arvioi, että syytetyt tietävät kyllä asiasta tapauksen saaman laajan mediahuomion myötä. Torstainen päätös kuitenkin kumosi aiemman näkemyksen ja syyttäjät joutuivat takaisin lähtöpisteeseen.

Tapausta tutkineet uskovat, että Regeni siepattiin ja surmattiin, koska hänen epäiltiin olevan ulkomainen vakooja.

Syyttäjä Sergio Colaiocco kertoi tuomioistuimelle, että silminnäkijöiden todistukset ja muu merkittävä todistusaineisto yhdistää epäillyn nelikon surmaan. Colaioccon mukaan nelikko paitsi tiesi oikeudenkäynnistä, mutta ovat yrittäneet järjestelmällisesti hidastaa ja estää tutkintaa.

Puolustusasianajaja Tranquillino Sarno kuitenkin sanoi, että oikeuskäsittely tulisi hylätä.

– Syytetyt eivät tiedä mitään. Eivät sitä, mistä heitä syytetään. Eivätkä sitä, että olemme täällä tänään, sanoi Sarno, jonka oikeus on määrännyt edustamaan yhtä syytetyistä.

Ihmisoikeusjärjestö vaatii Egyptin vastaisia pakotteita

Regenin ruumis löytyi yhdeksän päivää hänen katoamisensa jälkeen. Hänen äitinsä sanoi poikansa jäänteiden olleen niin pahassa kunnossa, ettei häntä ollut tunnistaa laisinkaan.

Regeni oli tutkinut Egyptin ammattiliittoja osana tohtorinopintojaan. Aihe on poliittisesti erityisen herkkä Egyptissä.

Hänen surmansa lisäsi entisestään Egyptin ihmisoikeustilanteeseen presidentti Abdel Fattah al-Sisin aikakaudella liittyvää kritiikkiä. Al-Sisi on ollut presidenttinä vuodesta 2014.

– Päätöksestä jää katkera maku, mutta sitä tulee kunnioittaa, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin edustaja Claudio Francavilla kertoi AFP:lle.

Francavillan mukaan päätös osoittaa myös sen, miltä näyttää oikeudenmukainen oikeuskäsittely, jollaista ei hänen mukaansa voitaisi ikinä käydä tämän päivän Egyptissä.

Kuuleminen oli Francavillan mukaan ainakin paljastanut seikkaperäisesti egyptiläisviranomaisten yhteistyön puutteen. Egyptiläisviranomaisten toimet tapauksen tiimoilta ovat hänen mukaansa harhautusten, valheiden ja viivyttelyn tahrimia.

Lisäksi hän peräänkuulutti kansainvälistä yhteisöä muuttamaan dramaattisesti suuntaa Egyptin ihmisoikeuskriisiin puuttumiseksi. Francavilla vaati paitsi maan ihmisoikeustilanteen tarkkailua myös sitä, että Egyptiä vastaan asetettaisiin kohdistettuja pakotteita ja aseidenvientikielto.