Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Astra Zenecan rokotetta ei pian enää anneta Suomessa – käyttöön tulee Janssenin rokote

Astra Zenecan koronarokotteen käyttö loppuu Suomessa ensi kuussa, tiedotti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) torstaina. Nykyiset Astra Zenecan rokotteet vanhenevat marraskuun lopussa, ja tämän jälkeen niitä ei enää THL:n mukaan hankita Suomeen.

Rokotetta voidaan yhä käyttää toisiin ja kolmansiin rokoteannoksiin, mutta ensi viikosta alkaen sitä ei enää anneta ensimmäisenä rokotteena, koska vanhenevan erän vuoksi samaa valmistetta ei ole enää tarjolla kuuden viikon kuluttua annettavaan kakkosannokseen.

Tällä hetkellä Astra Zenecan rokotetta annetaan vain yli 65-vuotiaille. 65 vuotta täyttäneille tarjotaan lokakuun lopusta alkaen Johnson & Johnsonin koronarokotetta, jonka on kehittänyt sen belgialainen tytäryhtiö Janssen .

– Janssenin kohdalla on samat turvallisuusnäkökulmat kuin Astra Zenecan valmisteella: myöskään Janssenia ei varovaisuusperiaatteen mukaisesti tarjota alle 65-vuotiaille hyvin harvinaisen verisuonitukosriskin vuoksi, tiedotteessa todetaan.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio sanoo tiedotteessa, että Suomeen tulee eniten Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta, joka on mRNA-rokote. Janssenin rokotetta voidaan THL:n mukaan tarjota myös niille 18–64-vuotiaille, joille ei lääketieteellisistä syistä voida mRNA-rokotetta antaa.

THL kuvailee Janssenin rokotetta suojateholtaan samanlaiseksi kuin Astra Zenecan rokotetta, mutta sillä on toistaiseksi myyntilupa vain yhden rokoteannoksen perussarjalle. Valmistaja hakee lääkeviranomaiselta lupaa tehosteannoksen käytölle, ja THL suosittelee Janssenilla rokotettaville tehosteannosta kuuden kuukauden kuluttua.

THL kertoo ohjeistaneensa kuntia ja sairaanhoitopiirejä Astra Zenecan rokotteen käytön loppumisesta.