Irakissa sadristit sanovat säilyneensä suurimpana ryhmänä parlamentissa

Shiialaisen uskonoppineen Moqtada Sadrin poliittisen liikkeen kannattajat olivat liikkeellä Bagdadissa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Irakissa shiialaisen uskonoppineen Moqtada Sadrin poliittinen liike sanoo säilyneensä suurimpana ryhmänä maan parlamentissa. Vaalit pidettiin sunnuntaina, ja niitä leimasi alhainen äänestysaktiivisuus.

Sadristien nimettömänä pysytellyt edustaja sanoi uutistoimisto AFP:lle liikkeen saavan suunnilleen 73 paikkaa 329-paikkaiseen parlamenttiin. Myös nykyisessä parlamentissa sadristit ovat suurin ryhmä 54 paikallaan.

Vaalikomission edustaja vahvisti alustavien tulosten osoittavan, että sadristit olivat "johdossa".

Vaikka asiantuntijat ovat otaksuneet suurimpien ryhmien säilyttävän asemansa sirpaleisessa parlamentissa, selvän enemmistön puute pakottaa ne neuvottelemaan yhteenliittymistä.

Ennenaikaiset vaalit myönnytys hallitusta vastustaneille mielenosoittajille

Äänestysvilkkaus oli alustavien tietojen mukaan nyt vain 41 prosenttia. Se oli alhaisin vuoden 2003 jälkeen, jolloin Yhdysvaltain johtaman hyökkäyksen seurauksena diktaattori Saddam Husseinin hallinto syrjäytettiin vallasta.

– On vallalla yleinen apatia. Ihmiset eivät vain usko, että vaaleilla on merkitystä, sanoi irakilainen tutkija Sajad Jiyad ajatushautomo Century Foundationista.

Irakin ennenaikaiset parlamenttivaalit olivat myönnytys hallitusta vastustaneille mielenosoittajille. Lokakuussa 2019 kymmenettuhannet ihmiset lähtivät kaduille raivoissaan muun muassa korruptiosta ja työttömyydestä. Satoja ihmisiä kuoli mielenosoituksiin liittyvissä väkivaltaisuuksissa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka