Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihreiden ministerivalinta venyi ennakko-odotusten mukaisesti iltamyöhään – puolue kokoontui maanantaina valitsemaan ainakin uutta sisäministeriä

Vihreät intoutuivat keskustelemaan pitkään, kun puolueen kansanedustajat ja puoluevaltuuskunta kokoontuivat päättämään puolueen ministerivalinnoista maanantaina.

Helsingin keskustassa Pikkuparlamentissa pidetty kokous alkoi puoli viideltä, eikä valmista ollut vielä yhdeksän aikoihin.

Kokouksesta odotettiin tietoa ainakin siitä, kuka nousee sisäministeriksi, kun puheenjohtaja Maria Ohisalo jää loppuvuoden aikana vanhempainvapaalle. Myös ympäristö- ja ilmastoministerin vaihtamisen mahdollisuus oli mediatietojen mukaan esillä.

Kuun alussa vihreiden puoluehallitus valitsi kansanedustaja Iiris Suomelan toimimaan Ohisalon sijaisena puolueen puheenjohtajana. Suomela itse oli sanonut olevansa valmis toimimaan myös ministerinä, mutta puolueessa oli halua jakaa tehtävät eri henkilöille.

Maanantaina iltapäivällä kokouksen venymismahdollisuudesta varoittivat muun muassa Suomela sekä puolueen eduskuntaryhmää johtava Emma Kari, jonka nimi on pyörinyt mukana ministerispekulaatioissa.

Yle: Ohisalon esityksille epäröintiä

Pohjaesityksen ministerivalinnoista kokoukselle teki Ohisalo, mutta kokouksella oli mahdollisuus tehdä omia vastaesityksiä.

Viikonloppuna Helsingin Sanomat kertoi omien tietojensa pohjalta, että Ohisalo olisi esittänyt Karia uudeksi ympäristö- ja ilmastoministeriksi. Yle kertoi lisäksi, että Ohisalo olisi esittänyt sisäministeriksi joko nykyistä ympäristöministeriä Krista Mikkosta tai tuoretta varapuheenjohtajaa Atte Harjannetta.

Puolueen kolmas ministeri, ulkoministeri Pekka Haavisto säilyttäisi mediatietojen mukaan ulkoministerin salkkunsa.

Ennakkotietojen perusteella ministerivalintoja punnittiin usealta eri taholta.

Ylen tietojen mukaan Mikkonen ei olisi ainakaan aluksi ollut halukas sisäministeriksi, mutta häntä yritettiin suostutella tehtävään. Puolueessa herätti epäilyjä myös tilanne, jossa kaikki sen ministerit olisivat helsinkiläisiä, jos Haavisto, Harjanne ja Kari pitäisivät hallussa puolueen ministerisalkkuja.