Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeri Kiuru: Hallitus korvaa kuntien koronakustannuksia arviolta reilulla miljardilla – "Kustannustaso korvataan sataprosenttisesti, ei osittain"

Hallitus on sopinut, miten kunnille korvataan koronaepidemiasta aiheutuvat kustannukset. Kunnille aiheutuneet välittömät kustannukset korvataan täysimääräisesti sellaisina kuin ne ovat toteutuneet, kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Avustuksista muodostuu Kiurun mukaan arviolta noin 1,1–1,2 miljardin kokonaisuus.

Tällaisia ovat erityisesti testaukseen, jäljittämiseen, rokottamiseen ja hoitoon liittyvät kustannukset. Kyse on vuonna 2021 syntyneistä kustannuksista.

Hallitus lupasi viime syksynä, että kaikki koronaan liittyvät välittömät terveysturvallisuuteen liittyvät kustannukset korvataan kunnille ja kuntayhtymille. Kunnat ovat kuitenkin olleet huolissaan lausuntokierroksella olleen sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esityksen perusteella siitä, korvataanko kustannukset täysimääräisesti ja riittävillä yksikköhinnoilla. Myös Kuntaliitto on julkisesti tänä syksynä esittänyt huolensa siitä, että lupaus koronakulujen korvaamisesta ei ole toteutumassa.

– Kuntien palaute on otettu huomioon niin, että kustannustaso korvataan sataprosenttisesti, ei siis osittain, Kiuru sanoi STM:n tiedotustilaisuudessa.

Kiurun mukaan ensimmäinen erä määräytyy laskennallisin perustein ja on noin 1,1 miljardia euroa. Kunnat voivat lisäksi hakea harkinnanvaraista avustusta, jos laskennallisin perustein määräytyvät korvaukset eivät korvaa riittävästi. Tämän osuus on 80 miljoonaa euroa.

Avustuksen kokonaismäärä nousi STM:n alkuperäisestä ehdotuksesta. Kiurun mukaan lausuntokierrosvaiheessa ajatuksena oli, että korvaustaso olisi noin 880 miljoonaa euroa.

Kuntien edunvalvoja tyytyväinen

Kuntaliiton mukaan kunnat ovat huojentuneita tiedosta, että koronakulut korvataan niille täysimääräisesti.

– Luvatun kompensaation myötä kunnat saavat taloudellista turvaa suunnitella tulevia vuosia, sanoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen tiedotteessa.

Kuntaliiton mukaan koronan vastainen taistelu on näkynyt kasvaneiden kulujen lisäksi pidentyneinä hoitojonoina. Liitto sanoo, että nyt maksettava avustus helpottaa kuntien ja sairaanhoitopiirien mahdollisuuksia kiriä takaisin syntynyttä hoitovelkaa.

– Ilman uusia koronakompensaatioita kuntien sotekulut räjähtäisivät käsiin, kommentoi Kuntaliiton kehityspäällikkö Mikko Mehtonen tiedotteessa.

Avustus perustuu todellisiin kuluihin

Kiurun mukaan kustannukset on uudessa järjestelmässä huomioitu niin, että kunnille ei pitäisi olla tulossa liian vähän tai myöskään liikaa korvauksia.

– Avustus määräytyisi niin, että ensin katsotaan, mihin raha on mennyt ja sitten korvataan yksikkökorvauksella, Kiuru sanoi.

Viime vuonna koronasta aiheutuvia kustannuksia kompensoitiin kunnille korottamalla peruspalvelujen valtionosuuksia. Valtionosuusjärjestelmä ei kuitenkaan sovellu niin hyvin tällaisten kustannusten korvaamiseen, sillä kuntien välillä on ollut isoja eroja koronan aiheuttamissa kuluissa.

– Nyt tämä (avustus) perustuu todellisiin kuluihin, joten tämä tulee jakautumaan merkittävästi täsmällisemmin, oikeasuhtaisemmin ja hienojakoisemmin kuin aiemmin.

Rahat jaetaan hallituksen asetuksella. Valtionavustus tulee haettavaksi kahdessa erässä. Ensimmäinen haku aukeaa ensi viikolla ja toinen haku ensi vuoden alussa.