Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tshekissä valmistaudutaan parlamenttivaaleihin - pääministeri Andrej Babish johtaa kannatuskyselyissä

Miljardööripääministeri on onnistunut säilyttämään kannatuksensa monista skandaaleista huolimatta.

Tshekkiläiset äänestävät tänään ja huomenna parlamenttivaaleissa. Kannatuskyselyt ennustavat vaalivoittoa Tshekin pääministerille Andrej Babishille .

Pandoran paperit -tietovuodossa nimetty Babish hakee toista peräkkäistä voittoa johtamalleen populistiselle ANO-liikkeelle. Pandoran papereiden mukaan miljardööripääministeri oli käyttänyt veroparatiisipalveluja ostaakseen kiinteistöjä Etelä-Ranskasta vuonna 2009.

Babish ei ole skandaalin keskellä suinkaan ensimmäistä kertaa. Pääministeriä on kritisoitu vahvasti muun muassa korruptiosta ja maan oikeuslaitoksen itsenäisyyteen puuttumisesta. Myös Euroopan komissio on tutkinut Babishin toimia.

Syksyn 2017 vaalivoiton jälkeen ANO-liike joutui hakemaan hallituskumppania puoli vuotta Babishin petosepäilyjen vuoksi.

Babishia on viimeaikoina kritisoitu myös koronakriisin huonosta käsittelystä. Tshekki on kärsinyt koronapandemiasta pahoin. Maa oli maailmanlaajuisten kuolleisuus- ja tartuntatilastojen kärjessä useita viikkoja alkuvuodesta 2021.

Huonon koronatilanteen keskellä Babishin poliittiset vastustajat alkoivat saada enemmän kannatusta. Pääministeri on toistaiseksi saanut pidettyä johtonsa kannatuskyselyissä. Hän on muun muassa uhkaillut äänestäjiä kansakunnan epävarmalla tulevaisuudella, jos hän ei voittaisi vaaleja.

Äänestyspaikat avataan Tshekissä tänään paikallista aikaa kello 14 ja suljetaan kello 22. Lauantaina äänestää voi kello 8–14. Äänestystuloksia odotetaan myöhemmin lauantaina.