Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus: Rokottamattomien sairaalakustannukset voivat nousta miljardiin euroon

Rokottamattomien suomalaisten koronavirustaudin sairaalahoidon kustannukset tulevat olemaan noin miljardi euroa, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) arvioi tiedotteessa.

Vaikka kustannukset eivät toteutuisi näin suurina, jäännöstaudin kustannukset ovat Husin virkaatekevän toimitusjohtaja Markku Mäkijärven mukaan valtavat ja pois jostain muusta, ellei terveydenhuollon resursseja lisätä.

– Erikoissairaanhoidon resursseja tarvitaan muiden potilaiden hoitoon sen sijaan, että hoidamme potilaita, joiden tauti olisi voitu estää toimivalla ja turvallisella rokotteella, hän sanoo tiedotteessa.

Husin laatima laskelma lähtee oletuksesta, että jokainen rokottamaton henkilö ennemmin tai myöhemmin saa koronavirustartunnan ja osa heistä päätyy sairaalahoitoon. Laskelman mukaan lähes 64 000 henkilöä tarvitsee koronan takia sairaalahoitoa tulevien vuosien aikana.

Koronaviruspotilaiden hoidon keskikustannus Husissa on ollut 16 338 euroa.

Husissa tehdyissä laskemissa ei ole mukana lyhyistä sairaslomista, jälkipoliklinikkakäynneistä, koronan pitkäaikaisoireiden hoidosta, eläkkeistä, perusterveydenhuollon kuormituksesta tai muiden sairauksien hoitoviiveistä aiheutuvia kustannuksia.

Hintalappu laskee, jos rokotuskattavuus nousee

Riski päätyä sairaalahoitoon vaihtelee ikäryhmittäin. Esimerkiksi alle 20-vuotiaiden tartunnan saaneiden riski päätyä sairaalahoitoon on arvioitu 0,5-prosenttiseksi, mutta yli 70-vuotiailla riski on jo 30 prosenttia.

Mäkijärvi muistuttaa, että rokottamattomuuden hintalappu laskee, jos rokotuskattavuus nousee tai markkinoille tulee koronavirustaudin kulkua oleellisesti helpottava lääke. Jos koronaviruspotilaat jäävät tuleviksi vuosiksi pysyvästi kuormittamaan terveydenhuoltoa, tehohoidon kapasiteetin lisääminen on välttämätöntä, jotta muutkin kuin koronaviruspotilaat saadaan hoidettua.

– Tämä on hidasta ja kallista, mutta tämä työ täytyy käynnistää nyt, jotta emme jää nykyiseen tilanteeseen, jossa muiden potilaiden hoidon sujuvuutta ei voida taata, Mäkijärvi sanoo.