Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HUS laski rokottamattomuuden hinnan – teoriassa kustannukset voivat nousta miljardiin euroon

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri arvioi, että rokottamattomien ihmisten sairaanhoitokustannukset voivat kohota miljardiin euroon tulevien vuosien aikana.

Laskelma perustuu sairaalaan joutuneen koronapotilaan keskimääräisiin hoitokustannuksiin, jotka ovat olleet 16 338 euroa. Laskelman mukaan noin 64 000 henkilöä tulee nykyisillä rokotuskattavuuksilla saamaan sairaalahoitoa taudin vuoksi.

– Toki tämä rokottamattomuuden hintalappu laskee, jos rokotuskattavuus nousee tai markkinoille tulee koronavirustaudin kulkua oleellisesti helpottava lääke, sanoo HUSin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi.

Laskelmissa ei ole sairaalahoidon lisäksi muita kustannuksia.

– Vaikka kustannukset eivät toteutuisikaan noin suurina, joka tapauksessa niin sanotun jäännöstaudin kustannukset ovat valtavat ja ne ovat jostain muusta pois. Erikoissairaanhoidon resursseja tarvitaan muiden potilaiden hoitoon sen sijaan, että hoidamme potilaita, joiden tauti olisi voitu estää toimivalla ja turvallisella rokotteella, Mäkijärvi toteaa.

– Mikäli koronaviruspotilaat jäävät tuleviksi vuosiksi pysyvästi kuormittamaan terveydenhuoltoa, tehohoidon kapasiteetin lisääminen on välttämätöntä, jotta muutkin saadaan hoidetuiksi. Tämä on kallista ja hidasta, mutta työ täytyy käynnistää nyt, jotta emme jää nykyiseen tilanteeseen, jossa muiden potilaiden hoidon sujuvuutta ei voida taata.