Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Intian sähköntuotanto ei pysy kysynnän tahdissa – voimaloilla riittää hiiltä vain neljäksi päiväksi

Intiassa kasvava sähkön kysyntä ja koronan jälkeinen talouden elpyminen uhkaavat yhdessä aiheuttaa häiriöitä energiahuollossa, varoittaa maan energiaministeri R. K. Singh Indian Express -lehden haastattelussa.

Noin 70 prosenttia jättivaltion sähköstä tuotetaan hiilivoimaloissa. Hiilestä noin kolme neljännestä tuotetaan maan omissa kaivoksissa, ja syyskuun lopulla hiilivoimaloiden varastoissa oli poltettavaa keskimäärin vain neljäksi päiväksi.

– Yleensä kysyntä alkaa vähentyä lokakuun puolivälin jälkeen, kun ilmat viilentyvät. Mutta nyt menee kyllä hyvin tiukoille, ministeri sanoi lehdelle.

Singhin mukaan sähkön kysyntä kasvaa vääjäämättä, kun väestö kasvaa.

– Kysyntä ei katoa vaan kasvaa. Meillä on 28,2 miljoonaa uutta kuluttajaa. Useimmat ovat alempaa keskiluokkaa ja köyhiä, ja he ostavat tuulettimia, valaisimia ja televisioita, hän kuvasi.

Intian hiilentuotantoa hallitseva valtionyhtiö Coal India kamppailee vastatakseen kysyntään. Runsaat monsuunisateet ovat aiheuttaneet tulvia hiilikaivoksissa ja häirinneet kuljetuksia. Seurauksena hiilen hinta on ollut nousussa. Tuonnista ei ole ratkaisuksi ongelmaan, koska hinnat ovat ponnahtaneet nousuun myös ulkomailla.

Energiantuotanto on ollut ongelmissa myös naapurimaassa Kiinassa, jossa sähkökatkot ovat pakottaneet tehtaita sulkemaan tai rajoittamaan tuotantoaan.