Yksikään naisehdokas ei tullut valituksi Qatarin symbolisissa vaaleissa – nyt toiveena on, että emiirin nimeämistä ehdokkaista osa olisi naisia

Qatarissa pitkälti symbolisina pidetyissä vaaleissa lauantaina yksikään naisehdokas ei tullut valituksi maan edustusneuvostoon. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Qatarissa pitkälti symbolisina pidetyissä vaaleissa lauantaina yksikään naisehdokas ei tullut valituksi maan edustusneuvostoon. Ehdokkaina oli 28 naista. Asiantuntijat ovat etukäteen sanoneet, etteivät vaalit siirrä valtaa pois vallassa olevalta perheeltä.

Maan parlamenttiin, 45-paikkaiseen neuvoa-antavaan neuvostoon, valitaan suoralla vaalilla 30 edustajaa. Qatarin emiiri Tamim bin Hamad al-Thani nimittää lisäksi 15 edustajaa.

Ehdolla ollut mutta valitsematta jäänyt Aisha Jassim al-Kuwari toivoo nyt, että emiiri nimittäisi ainakin neljä tai viisi naista neuvostoon.

– Jotkut naisehdokkaista olivat tietysti pettyneitä, koska heidän ohjelmansa olivat vahvoja. Meidän ei kuitenkaan pidä unohtaa, että jotkut naiset äänestivät miehiä, ja tämä on kansan tahto.

Uutistoimisto AFP:lle puhunut äänestäjä Shamma kertoi olevansa sekä yllättynyt, surullinen että pettynyt vaalituloksen vuoksi. Myös hän toivoo, että emiiri valitsisi 15 ihmisen joukkoon naisia tasoittaakseen tilannetta.

– Viisi paikkaa naisille riittää, koska uskon, että yksi nainen voi muuttaa maailmaa, Shamma sanoi.

Tiedossa ei ole, milloin emiirin valinnat julkistetaan ja milloin neuvosto kokoontuu. Asiantuntijat pitävät kuitenkin todennäköisenä, että emiiri nimeää joukkoon naisia.

30 vaalivoittajan joukko koostuu suurelta osin iäkkäistä miehistä tunnetuista perheistä, ja monilla heistä on taustaa yritysmaailmassa tai hallinnossa.

Vaaleja odotettiin pitkään

Äänestysprosentti oli 63,5. Valtiontelevision mukaan yli sata ehdokasta, yli kolmasosa kaikista ehdokkaista, oli jättäytynyt pois kisasta lauantai-iltapäivään mennessä. Ehdokkaita vaaleissa olisi ollut valtiollisen uutistoimiston mukaan kaikkiaan 233. Vain kymmenesosa alun perin rekisteröityneistä ehdokkaista oli naisia.

– Ehdokkaat, jotka eivät uskoneet mahdollisuuksiinsa, asettuivat tukemaan muita ehdokkaita, arvioi AFP:lle King's College London -yliopiston professori Andreas Krieg.

Vaaleja oli odotettu kauan, sillä ne oli määrä järjestää ensimmäisen kerran vuonna 2013. Vaaleja lykättiin tämän jälkeen useaan kertaa

"kansalliseen etuun" vedoten.

Qatarin politiikkaan on kiinnitetty kansainvälisesti tavallista enemmän huomiota, koska maa isännöi vuoden 2022 jalkapallon maailmanmestaruuskisoja.

Parlamenttina toimiva neuvosto voi tehdä lakiesityksiä, vaihtaa ministereitä ja hyväksyä budjetin, mutta maan itsevaltaisella emiirillä on veto-oikeus kaikkiin sen päätöksiin.

----

Korjattu aiempaa uutista klo 15.38: Qatarin emiirin nimi kirjoitetaan Tamim bin Hamad al-Thani, ei al-Than.

Kommentoi

Mainos: Itä-Savo

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka