Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen yli kymmenen vuoden vankeuteen taposta ja törkeästä ryöstöstä – iski uhria seitsemän kertaa keittiöveitsellä, yritti ostaa teon jälkeen uhrin pankkikortilla olutta

Oulun käräjäoikeus tuomitsi yhden miehen taposta ja törkeästä ryöstöstä yli kymmenen vuoden vankeuteen jutussa, jossa kolmen miehen syytettiin tappaneen neljännen miehen Pohjois-Pohjanmaalla Kempeleessä maaliskuussa. Kahden muun miehen osalta käräjäoikeus hylkäsi syytteen taposta, mutta tuomitsi molemmat miehet törkeästä ryöstöstä.

Käräjäoikeuden mukaan uhri oli myynyt miehille aiemmin amfetamiinia, jonka nämä olivat todenneet huonolaatuiseksi. Miehet sopivat uhrin kanssa valeoston, jotta saisivat rahat takaisin, tuomiossa sanotaan. Miesten mukaan uhria oli ollut tarkoitus vain pelotella.

Kun miehet lähtivät tapaamaan myyjää uudelleen, ottivat he mukaansa vasaran, kuulapistoolin ja keittiöveitsen, jonka terän pituus oli 19,5 senttiä.

Tuomiossa todetaan, että yksi miehistä meni tekemään kauppaa uhrin kanssa ja kaksi muuta pysytteli aluksi piilossa. Kauppaa tehneen miehen ja uhrin välille syntyi yhteenotto, ja uhri lähti juoksemaan pakoon.

Kun kolmikko sai uhrin kiinni, kohdistettiin tähän oikeuden mukaan väkivaltaa muun muassa lyöden ja potkien. Yksi miehistä löi uhria keittiöveitsellä seitsemän kertaa, tuomiosta ilmenee. Lyönnit tulivat kahden muun miehen mukaan heille yllätyksenä.

Uhri jätettiin tapahtumapaikalle

Tämän jälkeen kaksi miehistä tutki, oliko uhrilla heiltä saatuja rahoja tai muuta anastettavaa omaisuutta, tuomiossa sanotaan. Teon jälkeen miehet poistuivat paikalta. He eivät oikeuden mukaan hälyttäneet uhrille apua.

– (Miehet) ovat ennen poistumistaan anastaneet (uhrin) lompakon sisältöineen, matkapuhelimen, asunnon avaimet ja (uhrin) käytössä olleen henkilöauton avaimet, tuomiossa sanotaan.

Oikeuden mukaan uhri löytyi pian teon jälkeen kuolleena tapahtumapaikalta.

Tuomion mukaan kaksi miehistä meni kauppaan noin 10 minuuttia väkivallanteon jälkeen, yrittäen ostaa uhrin pankkikortilla 48 tölkkiä olutta. Teko jäi yritykseksi, koska uhrin pankkitilin kate ei riittänyt ostoksiin.

Myöhemmin miehet menivät uudelleen kauppaan, ja uhrin pankkikortilla tehtiin ostoksia vajaalla 15 eurolla.

Törkeä ryöstö tehtiin yhteisymmärryksessä

Oikeuden mukaan asiassa ei selvinnyt, että miehet olisivat lähteneet surmaamistarkoituksessa paikalle. Oikeus myös piti uskottavana kahden miehen kertomusta siitä, että veitsellä lyöminen tuli heille yllätyksenä. Näin ollen oikeus hylkäsi syytteen taposta heidän osaltaan, ja katsoi yhden miehistä syyllistyneen tappoon yksin.

Törkeän ryöstön osalta oikeus toteaa miesten toimineen yhdessä ja yhteisymmärryksessä veitsenlyöntejä lukuun ottamatta.

– Ryöstössä on aiheutettu tahallisesti hengenvaarallinen tila, joka on aiheuttanut kuoleman, tuomiossa sanotaan.

Oikeuden mukaan ryöstö tehtiin erityisen raa'alla tai julmalla tavalla. Ryöstöä on myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä ottaen huomioon, että tekijöitä oli kolme ja he varustautuivat vakavan väkivallan tekemiseen soveltuvilla tekovälineillä, tuomiossa sanotaan.

Oikeus tuomitsi Niko Oliver Kristian Ruuskan taposta ja törkeästä ryöstöstä 10 vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen. Toni Tapani Palo ja Ville Antti-Pekka Toivanen tuomittiin molemmat törkeästä ryöstöstä 2,5 vuoden vankeuteen.