Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi maskisuositus korostaa omaa harkintaa – suositus koskee 12 vuotta täyttäneitä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uusi maskisuositus korostaa kunkin omaa harkintaa ja riskiarviota. Suosituksen mukaan maskia käytetään oman harkinnan mukaan ja etenkin, jos ei ole koronarokotusta. Maskin käyttöä suositellaan julkisissa sisätiloissa, joissa on ihmisiä lähellä toisiaan, ja erityisesti julkisessa liikenteessä.

Maskisuositus koskee 12 vuotta täyttäneitä. Tiedotustilaisuudessa aiemmin tänään ylilääkäri Otto Helve THL:stä sanoi virheellisesti uuden maskisuosituksen koskevan vain 16 vuotta täyttäneitä.

– Koulujen osalta tartuntariskit ovat hyvin pieniä. Sitä kautta kouluissa maskin käyttöä tässä suosituksessa ei ole, Helve sanoi.

Opetus- ja kulttuuriministeriö yhdessä THL:n kanssa päivittää kouluja koskevan maskiohjeistuksen lähipäivien aikana.

Helveen mukaan maskin käyttämisen harkinnan apuna voi käyttää THL:n syyskuun alkupuolella julkistamaa arviointitaulukkoa, jossa kuvataan kolmiportaisella asteikolla eri tapahtumien ja kokoontumisten koronavirukseen liittyviä riskejä.

– On merkittävän riskin tilaisuudet, kohtalaisen riskin ja matalan riskin tilaisuudet. Näihin merkittävän riskin tilaisuuksiin suosittelemme, että kasvomaskia käytettäisiin aina.

Helven mukaan tilaisuuksien järjestäjät ja muut toimijat voivat asettaa omia maskisuosituksia. Alueelliset viranomaiset voivat antaa myös omia maskisuosituksia alueellisen epidemiatilanteen perusteella.

Työpaikkojen maskilinjauksista vastaavat työnantajat, siinä asiantuntijana toimii Työterveyslaitos.

Maskisuositusta arvioidaan uudelleen sen jälkeen, kun 12 vuotta täyttäneistä suomalaisista 80 prosenttia on saanut kaksi koronarokoteannosta.

Koronatartunnoissa viime viikolla lievää nousua

STM ja THL kertoivat tiedotustilaisuudessa uusien koronavirustapausten määrän laskun pysähtymisestä.

– Pitkään jatkunut laskutrendi on pysähtynyt ja lievää nousua on tapahtunut, STM:n johtaja Pasi Pohjola sanoi.

Positiivisten näytteiden osuus viime viikolla oli 3,4 prosenttia, kun se edellisellä viikolla oli 2,9. Testausstrategian muuttumisen takia luvut eivät täysin ole vertailukelpoisia.

Myös jätevesinäytteiden perusteella koronaviruksen kokonaismäärä jätevesissä on kääntynyt nousuun viime viikoista. Nousua on tapahtunut Espoossa, Helsingissä ja Kuopiossa.

THL raportoi tänään 663 uudesta koronavirustartunnasta. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 5 954 tartuntaa, mikä on 859 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa 141 552.

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on 107, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli 123. THL:n tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Satakunnan sairaanhoitopiirissä, jossa se on 182 ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä, jossa se on 139. Luvut ovat pyöristettyjä.

Keskiviikon tietojen mukaan Suomessa on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 126 ihmistä, joista tehohoidossa on 25. Tautiin liittyviä kuolemia oli keskiviikkoon mennessä ilmoitettu tartuntatautirekisteriin yhteensä 1 072.

Koronavirus kuormittaa edelleen merkittävästi sairaanhoitoa erityisesti teho-osastoilla, THL ja STM kertoivat. Pääosa sairaalahoitoa tarvitsevista on rokottamattomia.

– Kirkkaasti suurin osa tapauksista todetaan rokottamattomilla. Myös erikoissairaalahoidon kuormituksessa näkyy, että rokottamattomia päätyy sairaalahoitoon. Ottakaa ihmeessä ne rokotteet, joita tarjotaan, ja pyrkikää ottamaan täysi rokotussarja, Helve sanoi.

Pohjolan mukaan on hyvin todennäköistä, että sairaalahoidon tarve koronaviruksen takia tulee säilymään ennallaan vielä pitkään. Sairaalahoidon väheneminen edellyttäisi rokotekattavuuden kasvua ja tapausmäärien selvää laskua.

70 prosenttia rokotuskattavuus täyttyi

Yli 70 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä suomalaisista on nyt saanut molemmat koronarokotusannokset. Kahdesti rokotettujen osuus on 70,2 prosenttia. Määrä kasvoi eilisestä noin 23 000 rokotetulla.

– Rokotuskattavuus on tänään noussut yli 70 prosentin, mutta se on yhä kaukana tavoitteesta, Helve muistutti.

Ensimmäisen annoksen saaneita on puolestaan 83,8 prosenttia Suomen väestöstä. Ensimmäisiä annoksia annettiin vuorokaudessa runsaat 3 000.

Viimeisen viikon aikana ensimmäisen rokoteannoksen kattavuus on kasvanut eniten 12–15-vuotiaiden ikäryhmässä ja toisen annoksen kattavuus eniten 16–19-vuotiaiden ikäryhmässä.

Helven mukaan jäljellä olevien koronarajoitusten äkillinen purkaminen ei ole mahdollista.

– On hyvä muistaa, että meillä on yhä sairaalahoidon kuormitusta ja rokottamattomia on runsaasti. Mikäli tauti leviää, suuri osa väestöstä on suojaamatta. Ohjeet käsien pesemiseen tai sairaana kotona pysymiseen eivät tule saman tien poistumaan.

Voimassaolevista ravintolarajoituksista päättää hallitus.