Pohjois-Savoon pesiytyi tartuntamäärissä mitattuna pandemia-ajan pahin tilanne – infektioylilääkäri: Onnistuimme siirtämään epidemiahuippua tilanteeseen, jossa valtaosa riskiryhmistä on rokotettu

Koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi sairaalahoidossa olevien määrä nousi perjantaista 15:llä ja tehohoidossa olevien määrä nousi neljällä. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

Elias Peltonen / STT

Tällä hetkellä sairaanhoitopiireistä heikoin tilanne koronaviruksen ilmaantuvuusluvulla mitaten on Pohjois-Savossa, jossa on raportoitu noin 160 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahdessa viikossa.

Tartunnat ovat viime viikkoina keskittyneet Kuopioon. Kuopiossa oli sunnuntaihin mennessä kahden viikon aikana raportoitu yhteensä 329 koronatartuntaa, mikä on noin viidennes kaikista pandemian ajan tartunnoista Kuopiossa.

– Viimein tuli koronaepidemia Pohjois-Savoonkin. Tätä ennen olemme selvinneet tosi matalilla ilmaantuvuusluvuilla. Vääjäämätön on toteutunut, kertoo Kuopion yliopistollisen sairaalan infektioylilääkäri Irma Koivula.

Valtaosa tartunnoista on liittynyt opiskelijoiden syksyn rientoihin.

Tartuntaryppään vaikutukset vähäisiä sairaanhoitoon

Sairaanhoitoon Kuopion tartuntarypäs ei ole vaikuttanut, eikä Koivulan mukaan vuodeosastolla ollut maanantaiaamuna yhtäkään koronapotilasta. Tilanne on hänen mukaansa tältä osin ennakoitavissa, sillä tartunnat leviävät nyt nuorten aikuisten keskuudessa.

– Riskiryhmäläisiä lukuunottamatta on erittäin epätodennäköistä, että he saisivat sellaisen taudin, joka vaatisi terveydenhuollon arviota, sairaalahoidosta puhumattakaan, Koivula kertoo.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin koronarokotuskattavuus on lähellä kansallista sekä ensimmäisen että toisen annoksen osalta. Koivulan mukaan Pohjois-Savon 50 vuotta täyttäneistä yli 80 prosenttia on saanut jo täyden rokotusannoksen.

– Onnistuimme siirtämään epidemiahuippua tilanteeseen, jossa valtaosa riskiryhmistä on rokotettu. Itse näen, että kun 50 vuotta täyttäneistä valtaosa on saanut toisen annoksen, niin ollaan hyvässä tilanteessa, Koivula kertoo

Täyteen sadan prosentin kattavuuteen ei käytännössä tulla missään pääsemään, ja kaikilla on Koivulan mukaan ollut mahdollisuus jo rokotus ottaa.

– Mitä enemmän alueella on koronaa, sitä todennäköisempää on, että tartunnan saa. Kyllä kaikki tulevat koronan kohtaamaan ennemmin tai myöhemmin. Silloin riskiryhmäläisten kannattaa se kohdata rokotettuna. Tämä on pääsanoma.

Suomessa raportoitu 273 uutta tartuntaa, sairaalahoidossa 119 koronan vuoksi

Suomessa on raportoitu 273 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 5 677 tartuntaa, mikä on 1 634 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa 139 678.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi sairaalahoidossa on nyt 119 ihmistä, joista 25 tehohoidossa.

Sairaalahoidossa olevien määrä nousi perjantaista 15:llä ja tehohoidossa olevien määrä nousi neljällä.

Suomessa kaksi koronarokoteannosta on saanut 69,1 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä. Kaksi rokoteannosta on tähän mennessä saanut noin 3,38 miljoonaa ihmistä.

Ensimmäisen annoksen osalta rokotuskattavuus on 83,7 prosenttia, eli ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut yli 4,09 miljoonaa ihmistä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka