Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuluttajien luottamus talouteen nousi liki ennätyslukemiin – elinkeinoelämän luottamus heikkeni hivenen

Kuluttajien luottamus talouteen nousi syyskuussa 6,0 pisteeseen, kun se oli elokuussa 4,0 pistettä, kertoo Tilastokeskus. Luottamus on ollut vahvempaa vain joulukuussa 2017, jolloin se oli 6,8 pistettä. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on –1,7 pistettä.

Odotukset Suomen talouskehityksestä paranivat syyskuussa. Arviot yleisen työttömyystilanteen kehityksestä kohenivat hyvin valoisiksi. Odotukset kuluttajien omasta taloudesta sekä aikeet hankkia kestokulutustavaroita pysyivät suunnilleen ennallaan.

– Kulutus ei jää ainakaan luottamuksesta kiinni, ja kotitalouksilla on myös aito mahdollisuus lisätä kulutusta, sillä palkkasumma on ollut reippaassa nousussa ja talletustileillä on runsaasti varoja korona-ajan säästöjen vuoksi, arvioi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki tiedotteessa.

Hänen mukaansa hyvä rahatilanne ja odotettu noususuhdanne tekevät kuluttajista erittäin luottavaisia oman taloutensa suhteen.

Kuoppamäki muistuttaa, että vahva vire jatkuu myös asuntomarkkinoilla. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajilla oli syyskuussa asunnon ostoaikeita vuoden sisällä ennätyksellisen paljon. Myös kodin peruskorjaussuunnitelmia ilmeni runsaasti.

Lisäksi hyvin moni harkitsi auton ostoa seuraavan vuoden aikana. Viime kuukausien tapaan kiinnostusta myös lainanottoon esiintyi huomattavan yleisesti.

Tilastokeskus haastatteli yli tuhatta suomalaista heidän näkemyksistään talouden kehittymisestä.

Joillakin aloilla palautuminen on vasta aluillaan

Sen sijaan elinkeinoelämän luottamus talouteen laski syyskuussa aavistuksen, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto EK. Luottamus putosi hieman teollisuudessa ja vähittäiskaupassa, mutta nousi rakentamisessa. Palveluissa luottamus pysyi ennallaan.

– Tuoreiden luottamuslukujen keskeisin viesti on, että kiivain vaihe talouden palautumisessa alkaa olla ohitse. Kokonaiskuvassa kasvu jatkuu yhä potentiaaliin nähden voimakkaana, mutta on myös huomata, että joillain aloilla palautuminen on vasta aluillaan, arvioi EK:n johtaja Sami Pakarinen tiedotteessa.

Danske Bankin Kuoppamäki huomauttaa, että kasvun jatkumisen eteen täytyy tehdä edelleen töitä, sillä monet yritykset raportoivat jo nyt osaavan työvoiman pulasta.