Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WHO: Afrikan pula koronarokotteista lisää uusien ja tappavien varianttien riskiä

Afrikka kärsii tänä vuonna 470 miljoonan koronarokoteannoksen vajeesta, kun Covax-rokoteohjelma on joutunut leikkaamaan suunniteltuja rokotetoimituksia, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. WHO varoittaa, että vaje lisää uusien ja tappavien varianttien riskiä.

WHO:n Afrikan-yksikön mukaan tällä hetkellä vain 17 prosenttia maanosan väestöstä saadaan rokotettua vuoden loppuun mennessä, kun terveysjärjestön tavoite on 40 prosenttia. WHO:n mukaan leikkausten jälkeen Covaxin odotetaan toimittavan Afrikkaan 470 miljoonaa rokoteannosta kuluvana vuonna. Rokoteannoksia tarvittaisiin kuitenkin sama määrä lisää, jotta WHO:n tavoite rokottaa 40 prosenttia väestöstä vuoden loppuun mennessä toteutuisi. WHO:n mukaan leikkausten myötä Covax pystyy tänä vuonna toimittamaan noin 150 miljoonaa rokoteannosta vähemmän kuin oli tarkoitus.

Afrikan-yksikön johtaja Matshidiso Moeti sanoo, että rokotteiden lähetysten viivästyminen uhkaa muuttaa Afrikan rokotteille vastustuskykyisten varianttien lisääntymisalueeksi.

– Tämä voi johtaa siihen, että koko maailma palaa takaisin lähtötilanteeseen, Moeti sanoi.

Covax laski ennustettaan rokotetoimituksista viime viikolla ja perusteli muutosta muun muassa vientikielloilla, valmistajien ja maiden kahdenvälisten sopimusten ensisijaisuudella sekä hyväksyntähakemusten jättämisten viivästymisillä.