Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valta näyttää ennusteiden mukaan vaihtuvan Norjassa, Solbergin kausi pääministerinä päättymässä

Ennusteiden mukaan Norjan suurkäräjävaalit tuovat mukanaan hallitusvaihdoksen. Ensimmäisten ennusteiden mukaan työväenpuolue, keskustapuolue ja vasemmistopuolue ovat saamassa parlamenttiin niukan enemmistön. Työväenpuolueen johtajasta Jonas Gahr Störestä olisi tulossa Norjan uusi pääministeri.

Tulos tarkoittaisi Norjaa kahdeksan vuotta johtaneen konservatiivipuolueen Erna Solbergin pääministerikauden loppua.

Äänestyspaikat sulkeutuivat Norjassa iltakymmeneltä Suomen aikaa.

Ennakkoäänestys on tällä kertaa ollut suosittua. Äänensä on antanut ennakolta yli 1,6 miljoonaa norjalaista eli yli 40 prosenttia äänioikeutetuista.

Vähemmistöhallitus mahdollinen

Norjan parlamentissa eli suurkäräjillä on 169 paikkaa, joista 150 jaetaan vaalipiireittäin. Sen lisäksi 19 paikkaa jaetaan tasoituspaikkoina.

Jotta maahan saataisiin enemmistöhallitus, se vaatisi taakseen vähintään 85 edustajaa. Jos työväenpuolueen, keskustapuolueen ja vasemmistopuolueen suosio ei riitä enemmistöhallituksen muodostamiseen, on mahdollista, että työväenpuolueen Störe päätyy johtamaan maata vähemmistöhallituksen turvin.

Yksi vaihtoehto on myös se, että kolmikko joutuu enemmistön saadakseen turvautumaan esimerkiksi vihreiden tukeen. Tämä saattaa puolestaan tuoda mukanaan vaikeita neuvotteluja.