Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen EU-jäsenyyden hinta kallistui tuntuvasti viime vuonna – suomalaiset maksoivat EU-jäsenyydestään seitsemänneksi eniten

Suomen EU-jäsenyyden hinta kallistui tuntuvasti viime vuonna, kertoo valtiovarainministeriö.

Suomen nettomaksu EU:lle oli viime vuonna 141 euroa asukasta kohden, kun vastaava summa oli toissa vuonna 101 euroa.

Suomi maksoi viime vuonna EU:lle 781 miljoonaa euroa enemmän kuin sai sieltä tuloja. Vuonna 2019 vastaava luku oli 559 miljoonaa euroa.

Valtiovarainministeriön mukaan kaikkien jäsenmaiden maksut unionille nousivat selvästi viime vuonna koronapandemian vuoksi.

– EU ryhtyi ripeästi koronatoimiin hyödyntämällä EU:n lisätalousarvioita ja ottamalla käyttöön uusia tukivälineitä. Nyt näyttää siltä, että nopeat toimet ovat tepsineet: pahin on toivottavasti takanapäin ja Euroopan talous kasvaa vauhdilla, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo ministeriön tiedotteessa.

Suomen nettomaksu EU:lle oli viime vuonna 0,33 prosenttia suhteessa Suomen bruttokansantuloon. Vuonna 2019 vastaava luku oli 0,23 prosenttia.

Nettomaksu kuvaa jäsenvaltion EU:lta saamien tulojen ja EU:lle tilitettyjen maksujen erotusta. Laskelma ei ota huomioon kaikkia EU-jäsenyyden hyötyjä, kuten sisämarkkinoita ja vapaata liikkuvuutta.

Tanskalaiset maksoivat eniten

Kalleimmaksi EU-jäsenyys muodostui viime vuonna tanskalaisille, jotka maksoivat unionijäsenyydestä viime vuonna 228 euroa asukasta kohden. Seuraavaksi eniten maksoivat saksalaiset (186 euroa) ja ruotsalaiset (184 euroa).

Suomalaiset maksoivat EU-jäsenyydestään seitsemänneksi eniten. Tanskalaisten, saksalaisten ja ruotsalaisten ohella suomalaisia enemmän EU-jäsenyydestään maksoivat myös hollantilaiset, itävaltalaiset ja britit.

Suurimpia nettosaajia EU:ssa olivat liettualaiset, jotka hyötyivät jäsenyydestään 766 euroa asukasta kohden. Toiseksi eniten unionijäsenyydestään hyötyivät virolaiset (600 euroa asukasta kohden) ja kolmanneksi eniten luxemburgilaiset (579 euroa asukasta kohden).

Jäsenvaltioiden nettomaksut ja -saannot heijastavat jäsenvaltioiden varallisuuseroja. Suomi on kuulunut keskimääräistä vauraampana EU-maana unionin budjetin nettomaksajiin vuodesta 2001.

EU:n 28 jäsenmaasta 11 kuului viime vuonna nettomaksajiin ja 17 kuului nettosaajiin.

---

Korjattu klo15.32: Korjattu jutusta valtiovarainministeriön tiedotteessa ollut virhe, kolmanneksi eniten EU-jäsenyydestä hyötyvät luxemburgilaiset, eivät latvialaiset.