Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitsevalle islamistipuolueelle murskatappio Marokon vaaleissa

Marokon hallituksia vuosikymmenen ajan johtaneet islamistit ovat kärsineet murskatappion maan parlamenttivaaleissa. Varhain aamulla julkistettujen alustavien tulosten mukaan vaalivoiton ottivat lähellä Marokon kuningasta olevat liberaalipuolueet.

Islamilainen Oikeus ja kehitys -puolue (PJD) romahti 12 paikkaan, kun sillä on nykyisessä parlamentissa 125 paikkaa. Liberaalipuoleista RNI sai 97 ja PAM 82 paikkaa. Keskustaoikeistolainen Istiqlal on saamassa 78 paikkaa.

Marokon parlamentissa on yhteensä 395 edustajaa.

Suurimmaksi puolueeksi nousseella RNI:llä on ollut nykyisessä parlamentissa neljänneksi eniten paikkoja, 37. RNI on ollut mukana PJD:n johtamassa nykyisessä hallituksessa. Puoluetta johtaa miljardööri Aziz Akhannouch, jonka katsotaan olevan maan kuninkaan liittolainen. Kuningas Muhammad VI nimittää pääministerin vaalien suurimmasta puolueesta.

Islamilainen PJD oli voittanut kahdet edelliset parlamenttivaalit, ja puolueen Saad-Eddine El Othmani on toiminut Marokon pääministerinä vuodesta 2017.

Islamistit esittivät keskiviikkona syytöksiä vakavista väärinkäytöksistä vaaleihin liittyen. Vaalituloksista ilmoittanut Marokon sisäministeri Abdelouafi Laftit kuitenkin sanoi, että äänestäminen sujui joitain yksittäistapauksia lukuun ottamatta normaalisti. Äänestysprosentti oli karvan yli 50 prosenttia.

Marokko otti vuonna 2011 käyttöön uuden perustuslain, jolla maa liikkui perinteisestä monarkiasta lähemmäs perustuslaillista monarkiaa, kun kuninkaan valtaoikeuksia siirrettiin parlamentille ja hallitukselle. Kuninkaalla on kuitenkin yhä paljon valtaa, ja käytännössä kaikki tärkeimmät ratkaisut 36 miljoonan asukkaan maassa tehdään hänen aloitteestaan.