Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi valmistelee koronarokotustodistusten antamista EU:n ulkopuolella piikin saaneille

Suomi valmistautuu myöntämään EU:n koronarokotustodistuksia henkilöille, jotka ovat saaneet Euroopan lääkeviraston (Eman) hyväksymän koronarokotteen EU:n ulkopuolella. Lisäksi selvitetään mahdollisuuksia myöntää todistus niille, jotka ovat saaneet jonkin Maailman terveysjärjestön WHO:n hätäkäyttölistalla olevista rokotevalmisteista.

Näitä todistuksia voidaan alkaa myöntää aikaisintaan lokakuun lopulla. Teknistä toteutusta ja toimintamallia valmistelevat sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Kela.

Ema on antanut myyntiluvan neljälle rokotteelle, jotka ovat Biontech-Pfizerin , Modernan , Astra Zenecan sekä Johnson & Johnsonin valmistamat. WHO:n hätäkäyttölistalla ovat muun muassa kiinalaiset Sinovac- ja Sinopharm -rokotteet sekä intialainen Covishield-rokote. Venäläinen Sputnik ei ole päässyt listalle.

Suomessa rokotetut ovat voineet saada EU:n koronarokotustodistuksen kesäkuusta lähtien. Todistus on voitu antaa myös henkilölle, joka on saanut ensimmäisen rokoteannoksen toisessa EU-maassa tai EU:n ulkopuolella ja toisen annoksen Suomessa.

Joissakin EU:n ulkopuolisissa maissa myönnetyt digitaaliset koronatodistukset voidaan jo nyt tarkastaa digitaalisesti EU-maissa. Joukossa ovat muun muassa Norja, Islanti, Sveitsi, Turkki ja Vatikaani. Maiden määrä kasvaa sitä mukaa kun EU ja EU:n ulkopuoliset maat sopivat todistusten yhteentoimivuudesta.

EU-maat päättävät itse, millaisia koronatodistuksia ne edellyttävät maahan saapuvilta.