Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jättioikeudenkäynti vuoden 2015 terrori-iskuista alkoi Pariisissa – osan syytetyistä epäillään kuolleen Syyriassa

Ranskassa on alkanut oikeudenkäynti Pariisissa kuusi vuotta sitten tehdyistä terrori-iskuista. Ääri-islamilaisten hyökkääjien iskuissa Bataclan-konserttisaliin sekä baareihin ja ravintoloihin kuoli yli 130 ihmistä marraskuussa 2015.

Oikeudenkäyntiä on luonnehdittu Ranskan modernin oikeushistorian suurimmaksi.

Syytettynä teosta on 20 henkilöä, joista 14 on paikan päällä oikeussalissa. Iltapäivällä tuomioistuimeen kuljetettiin tiettävästi ainoa hengissä selvinnyt hyökkääjä, Belgiassa pidätetty ranskalais-marokkolainen Salah Abdeslam. Hän pakeni hyökkäyspaikalta hylättyään pommivyönsä, jonka poliisi havaitsi myöhemmin vialliseksi.

Abdeslam on toistaiseksi vaiennut ja kieltäytynyt kaikesta yhteistyöstä viranomaisten kanssa niin Ranskassa kuin Belgiassakin.

Muita syytettyjä syytetään eriasteisesta avunannosta terrori-iskun toteuttamiseen. Kuudesta poissa olevasta syytetystä viiden epäillään jo kuolleen, pääosin Syyriassa tehdyissä ilmaiskuissa. Elossa olevien syytettyjen joukossa on myös yksi Ruotsin kansalainen, Osama Krayem.

Äärijärjestö Isis ilmoittautui myöhemmin Pariisin iskujen järjestäjäksi.

"Tärkeä virstanpylväs"

Oikeudenkäynnin on määrä päättyä ensi keväänä toukokuussa. Istuntopäiviä on varattu 145, ja oikeudenkäynnin aineisto käsittää jopa miljoona sivua. Satojen oikeudessa kuultavien todistajien joukossa on myös Ranskan entinen presidentti Francois Hollande.

– Kaikilla on omat odotuksensa, mutta tiedämme, että tämä on tärkeä virstanpylväs tulevan elämämme kannalta, sanoo Bataclanista hengissä selvinnyt terrori-iskun uhrien yhdistyksen puheenjohtaja Arthur Denouveaux.

Oikeutta käydään tapausta varten erikseen valmistelluissa tiloissa Pariisin historiallisessa oikeuspalatsissa Ile de la Citen saarella. Oikeuspalatsin ympäristö eristettiin hyvissä ajoin ennen oikeudenkäynnin alkua, ja paikalla partioi runsaasti poliiseja koirien kanssa.

Vuosi 2015 oli Ranskalle synkkä, sillä tammikuussa ääri-islamilaiset terroristit iskivät niin ikään Pariisissa satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen sekä juutalaiseen ruokakauppaan surmaten kaikkiaan 17 ihmistä.

----

Juttua korjattu 9.9. klo 20.52: Oikeudenkäynnin aineisto käsittää jopa miljoona sivua, ei miljoonia sivuja.