Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Loviisan ydinvoimalan tulevaisuuden vaihtoehdot puntariin – käyttöluvat katkolla 2027 ja 2030

Loviisan ydinvoimalan tulevaisuuden vaihtoehtojen pohdinta etenee. Fortum jätti maanantaina työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM) selostuksen ympäristövaikutusten arvioinnista (yva). Siinä on selvitetty vaihtoehtoja jatkaa sähköntuotantoa enintään noin 20 vuoden ajan tai vaihtoehtoisesti poistaa laitos käytöstä.

Ministeriö järjestää parin viikon päästä kuulemismenettelyn ja ympäristöministeriö kansainvälisen kuulemismenettelyn. TEM antaa perustellun päätelmänsä Fortumin voimalaitoksen yva-menettelystä näillä näkymin tammikuussa.

Ratkaisut kiinnostavat myös ulkomailla. Ruotsi, Viro, Venäjä, Norja, Tanska, Liettua, Saksa ja Itävalta ovat ilmoittaneet osallistuvansa ympäristövaikutusmenettelyyn. Yleisötilaisuus, jota voi seurata myös verkossa, järjestetään Loviisassa 7. lokakuuta.

Loviisan voimalaitoksen apulaisjohtaja Thomas Buddas toteaa, että ympäristövaikutusten näkökulmasta sekä toiminnan jatkaminen että käytöstä poisto ovat toteutettavissa.

– Loviisan ydinvoimalaitoksen toiminta on hyvin vakiintunutta ja sen ympäristövaikutukset tunnetaan hyvin. YVA-selostuksen laadinnassa on hyödynnetty alueella tehtyjä tarkkailuja, tutkimuksia ja selvityksiä. Tämän lisäksi menettelyn aikana toteutettiin esimerkiksi asukaskysely ja sidosryhmähaastatteluita, Buddas kertoo tiedotteessa.

10 prosenttia Suomen sähköntuotannosta

Fortum ei ole vielä tehnyt virallista päätöstä Loviisan voimalaitoksen tulevaisuudesta eli aikooko se hakea kahdelle yksikölle uusia käyttölupia.

Fortumin reaktorien nykyiset käyttöluvat päättyvät vuosina 2027 ja 2030. Neuvostovalmisteiset yksiköt otettiin käyttöön vuosina 1977 ja 1980.

Käyttölupia jatkettiin viimeksi vuonna 2007.

Viime vuonna Loviisassa tuotettiin 7,8 terawattituntia sähköä, joka on yli 10 prosenttia Suomen sähköntuotannosta.

Sähkön kulutuksesta Loviisan tuottama osuus jäi vajaaseen kymmeneen prosenttiin, koska Suomi on sähkön nettotuoja.