Marin: Koronarajoitukset voivat poistua lokakuussa – kahden metrin turvavälin poistoa valmistellaan vielä

Marin kommentoi tartuntatautilain muutoksia Säätytalolla ennen valtioneuvoston yleisistunnon alkua. Silja-Riikka Seppälä / LEHTIKUVA

Tuomas Savonen, Nina Törnudd / STT

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ennakoi, että koronarajoituksista voidaan luopua kun rokotekattavuus nousee riittävän korkeaksi. Marin asetti hallituksen neuvottelun jälkeen riman 80 prosentin rokotekattavuuteen yli 12-vuotiaiden osalta.

Tämänhetkinen arvio on, että rajoitustoimista päästäisiin laajemmin eroon lokakuussa.

– Silloin siirtyisimme toimintamalliin, jossa tarpeen vaatiessa hyvin paikallisesti tukahdutetaan kohdennetuilla rajoitustoimilla mahdollisia tautipesäkkeitä. Mahdollisimman laajasti haluamme pitää yhteiskuntaa auki, Marin sanoi.

Marin sanoi, että valmistelutyö, jolla kahden metrin turvavälin poistamista pohjustetaan, on edelleen kesken.

– Viimeistään maanantaina saamme tämän valtioneuvoston ylimääräiseen istuntoon, Marin sanoi

Eduskunta saa esityksen käsiteltäväkseen heti tiistaina, kun eduskunta palaa kesätauoltaan ja syksyn istuntokausi alkaa.

Marinin mukaan kysymyksessä ei ole vaikeuksia, vaan asian lakitekninen valmistelu on vielä kesken.

– Meillä on ollut kuulemistilaisuus, kuulemispalaute katsotaan huolellisesti ja sitten on käännöksiä, mitkä pitää tehdä. Sen lisäksi tämä on vielä oikeuskanslerilla arvioitavana, Marin sanoi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) vahvisti, että hallitus on yksimielinen kahden metrin rajan poistamisesta, joten maanantaille jää vain muodollinen päätös.

Yhteiskunta mahdollisimman laajasti auki

Maanantaina on tarkoitus hyväksyä myös hybridistrategian päivitys, josta keskusteltiin perusteellisesti hallituksen neuvottelussa. Tarkoitus päivittää sen tavoitteita ja pääfokus siirtyy pois vanhasta tavoitteesta, joka on ollut estää viruksen leviäminen ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaaminen.

– Tulevaisuudessa tavoitteemme on tietenkin pitää yhteiskunta mahdollisimman laajasti auki rokotusten avulla ja samalla varmistaa se, että taloudelliset, terveydelliset ja sosiaaliset haitat jäisivät mahdollisimman pieniksi, Marin selosti.

Sitten kun päästään kahden annoksen rokotekattavuuden yli 12-vuotiaassa väestössä, on tarkoitus päästä rajoituksista eroon.

Valmisteltavana oleva koronapassi olisi juuri tällaisessa tilanteessa vaihtoehto rajoituksille.

Oikeusministeri Henriksson totesi, että koronapassin valmistelu etenee myös ja lakiesitys voisi olla valmis syyskuun puolivälissä.

Hän kehotti kaikkia, jotka voivat, ottamaan rokotteen, jotta kahden rokoteannoksen kattavuus saataisiin ripeästi nostettua yli 80 prosentin.

– Olen toiveikas, että saavutamme sen lähikuukausina, Henriksson sanoi.

"Jäljitys syö erittäin paljon resursseja"

Marin sanoi suhtautuvansa ymmärtämyksellä suurten kaupunkien ylilääkärien vetoomukseen siitä, että koronatartuntojen jäljittämistä vähennettäisiin nykyisestä, koska sen katsotaan vievän liikaa resursseja.

– Ymmärrän hyvin tämän vetoomuksen ja ne syyt, jotka sen taustalla ovat. Jäljitys syö meillä tällä hetkellä erittäin paljon resursseja terveydenhuollon puolella ja tämä resurssi olisi kenties järkevämmin muualla käytetty, Marin sanoi.

Marinin mukaan tartuntojen jäljittämisestä ja sen roolista tulevaisuudessa keskustellaan tänään valtioneuvostossa osana hallituksen hybridistrategian päivitystä.

– Tunnistan hyvin tämän huolen mikä liittyy jäljitykseen ja siihen, että se kuormittaa terveydenhuollon kapasiteettia aika paljon, Marin sanoi.

Koronapassi eduskuntaan kuun puolivälissä

Marin arvioi, että niin sanottua koronapassia koskeva tartuntatautilain muutos voitaisiin antaa eduskunnan käsiteltäväksi tämän kuun puolivälissä.

Marinin mukaan koronapassin vaatiminen asiakkailta tarjoaisi esimerkiksi ravintoloille tai teattereille mahdollisuuden välttää niihin muutoin kohdistuvia koronarajoituksia.

– Kun toimija ottaisi passin käyttöön, vaikkapa ravintola, tapahtuma tai teatteri, niin näihin toimijoihin ei kohdistuisi tällöin rajoituksia vaikka muutoin sillä alueella rajoituksia jouduttaisiin ottamaan käyttöön, Marin sanoi.

Suomi on Marinin mukaan menossa kohti normaalimpia aikoja, kun rokotekattavuus paranee päivittäin. Pääministerin mukaan 80 prosentin rokotekattavuus on raja, jonka jälkeen koronarajoituksia voidaan turvallisesti purkaa.

Rokotteiden saatavuus on Marinin mukaan tällä hetkellä kohtuullisen hyvä. Pääministerin mukaan Suomi on saamassa syyskuun aikana maahan rokotemäärän, joka varmistaa sen, että 80 prosentin ja sitä suurempikin rokotekattavuus voidaan saavuttaa.

– Meidän tilanteemme on hyvä. Samanaikaisesti tietenkin varaudumme jo siihen, että kolmansiakin rokoteannoksia ainakin osalle väestöstä joudutaan antamaan, Marin sanoi.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka